KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Tygryski

Grupa III dzieci 5- letnie  pracuje w godz. 7.00 -17.00
Nauczycielki - Jolanta Kałużna, Katarzyna Stokwiszewska
Woźna oddziałowa - Beata Karasiewicz

 

Tematyka globalna na styczeń:

1. Witamy Nowy Rok
2.  Co można robić zimą?
3.  Święto Babci i Dziadka.
4.  Zimowe mistrzostwa sportowe

Konsultacje : pierwsza środa miesiąca w godz. 16.00-17.00

 

Wiersz do nauki:

.Tydzień  wiersz W. Chotomskiej.

Wszedł na drzewo poniedziałek,

natrząsł górę ulęgałek.

Ulęgałki zebrał wtorek

i do domu zaniósł worek.

Środa wszystkie ulęgałki
pokroiła na kawałki.


Kocioł wody nalał czwartek.
Wsypał do niej cukru kwartę.

 

Gaz zapalił w kuchni piątek,
aż w kociołku zawrzał wrzątek.


I powiedział do soboty:
– Zrób kompot nad kompoty!


Kompot wystygł do niedzieli.
Figę z makiem z niego mieli!

Bo niedziela ledwo wpadła,

cały kompot zaraz zjadła.

 

Piosenka Walczyk na ślizgawce

sł. Alicja Tarczyńska, muz. Urszula Smoczyńska-Nachtman

 Stawiam kroki na boki

wykonuję podskoki,
trzech łyżwiarzy wesoło się śmieje.

Gdy upadnę niezgrabnie,
wtedy czuję dokładnie

jakie ostre są moje hokeje.


Ref.:

Hej, zimo, przybywaj saniami.

          Syp, zimo, śnieżnymi płatkami.

          Taflę lodu, przymrozek, szron spotkamy po drodze.

          Weź ze sobą i zabaw się z nami

 – Wstań, bo co to za rana?– mówią tata i mama,

podaj rękę, to nikt nas nie minie.
Jedźmy tuż obok siebie,

spójrz, obłoki na niebie
grają walca tańczącej rodzinie.

Piosenka

Pory roku muz. Tomasz Strąk, sł. Stanisław Karaszewski

Cztery pory ma rok cały, każda inna, oczywiście.
Zima w śniegu, wiosna w kwiatach,  lato w słońcu, jesień w liściach.

Ref.: Wiosna, lato, jesień, zima, cztery pory rok nasz ma,
każda różne zna zabawy, każda w co innego gra.

Wiosna lubi rower, piłkę, lato – łódki i kajaki,
jesień – rolki, hulajnogi, zima – narty, łyżwy, sanki.

Ref.: Wiosna...

Wiosna stawia babki z piasku, lato kąpie się w basenie,
jesień spaceruje w lesie, zima śnieg w bałwana zmienia.

 

Wierszyk

Dobrze wychowana jest gromadka nasza,
umie mówić proszę, dziękuję, przepraszam.

Kolejna zasada to prawda nam znana
do dyskusji służą nie pięści a słowa…

 

 

 

 

 



.

 

"Szanuj, kochaj, chroń" - obchody Święta Niepodległości.

" Kto ty jesteś? - Polak mały.Jaki znak twój? -Orzeł biały.Gdzie ty mieszkasz? -Między swymi.W jakim kraju? -W polskiej ziemi. Czym ta ziemia? -Mą Ojczyzną. Czym zdobyta? -Krwią i blizną. Czy ją kochasz? -Kocham szczerze. A w co wierzysz? -W Polskę wierzę....."