KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Tygryski

Grupa III dzieci 5- letnie  pracuje w godz. 7.00 -17.00
Nauczycielki - Jolanta Kałużna, Katarzyna Stokwiszewska
Woźna oddziałowa - Beata Karasiewicz

 

Tematyka globalna na maj:

  1. Tajemnice ksiazek.
  2. Wrażenia i uczucia.
  3. W swiecie muzyki.
  4. Święto mamy i taty.

Konsultacje : pierwsza środa miesiąca w godz. 16.00-17.00

Piosenka:  „Jestem muzykantem”

Jestem muzykantem, konszabelantem.

My – muzykanci, konszabelanci.

Ja umiem grać, my umiemy grać:

A na czym?

A na flecie, fiju fiju…  x 3

A na flecie bęc.

Jestem muzykantem, konszabelantem.

My – muzykanci, konszabelanci.
Ja umiem grać, my umiemy grać:

A na czym?

A na bębnie bumtarara, bumtarara…   x 3

A na bębnie bęc.

 

Jestem muzykantem, konszabelantem.

My – muzykanci, konszabelanci.

Ja umiem grać, my umiemy grać:

A na czym?

A na trąbce trutututu, trutututu…  x 3

A na trąbce bęc.

Jestem muzykantem, konszabelantem.
My – muzykanci, konszabelanci.

Ja umiem grać, my umiemy grać:

A na czym?

A na skrzypcach…

 

Masażyk relaksacyjny

Dziecko siedzi na podłodze rodzic za nim wykonuje palcami masaż pleców ze słowami

Idą słonie,  (na plecach kładziemy całe dłonie)

potem konie,(na plecach kładziemy piąstki)

panieneczki na szpileczkach. (palce wskazujące z gryzącymi  pieseczkami – szczypanie)

Świeci słonko, (zataczamy dłońmi kółka)

płynie rzeczka, (rysujemy linię)

pada deszczyk. (uderzamy w plecy wszystkimi palcami)

Czujesz dreszczyk?  (łaskotanie)

 

 

Piosenka „ W marcu”

sł. Irena Suchorzewska, muz. Bohdan Riemer

Raz śnieg pada,
a raz deszczyk.

Na jeziorze
lód już trzeszczy.

Błękit nieba
lśni w kałuży,

bałwan w słońcu

Koniec, koniec zimy.
Przerwa.

Dzwonek.
To nie dzwonek,
to skowronek! (×2)

 Wiersz do nauki

List pożegnalny do Pani Zimy

Przyszła pora niesłychana,
mroźna zima jest żegnana.

Bo na wiosnę przyszła pora
grube ciuchy dać do wora.

Kwiatki, ptaki, ciepłe słońce
mnóstwo roślin znów na łące.

Rower, rolki pójdą w ruch,
czas założyć lekki ciuch.

Zima brzydka, pomarszczona
dziś zostaje wygoniona.

I nadzieja w nas ukryta,
że tu prędko nie zawita.



 

 

 

 

 

 

 



.

 

Zachęcamy do zapoznania się z ciekawym artykułem na temat dziecięcej agresji i sposobów radzenia sobie z nią.Poniżej link : Jak radzić sobie z agresją u dzieci....

"Szanuj, kochaj, chroń" - obchody Święta Niepodległości.

" Kto ty jesteś? - Polak mały.Jaki znak twój? -Orzeł biały.Gdzie ty mieszkasz? -Między swymi.W jakim kraju? -W polskiej ziemi. Czym ta ziemia? -Mą Ojczyzną. Czym zdobyta? -Krwią i blizną. Czy ją kochasz? -Kocham szczerze. A w co wierzysz? -W Polskę wierzę....."