Jadłospis
Jadłospis 22 kwietnia – 26 kwietnia 2024 roku
Data |
|
22.04.2024 r poniedziałek Śniadanie
| Pieczywo pszenno/żytnie 60g , masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83%), pasztet z indykiem i kurczakiem 50g (mięso z indyka 53g, mięso z kurczaka 38g, wątroba z indyka 12g, serca z indyka 7g), produkt może zawierć jaja, mleko, seler, gorczycę, soję., ogórek kiszony 50g (ogórki, woda, przyprawy – gorczyca, czosnek, koper), herbata malinowa z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa o smaku malin (malina, dzika róża, hibiskus), cukier) żłobek - chleb pszenny 60g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83% ), wędlina 40g (mięso wieprzowe, białko sojowe, białko zwierzęce, przyprawy), pomidor/ogórek zielony, płatki jaglane na mleku 180ml ( mleko, płatki jaglane, cukier) |
II śniadanie | jabłko |
Obiad | Zupa krupnik z kaszy jęczmiennej/jaglanej zabielany 250 ml (woda, kasza jęczmienna, kasza jaglana, mąka pszenna, śmietana 18% (śmietanka, żywe kultury bakterii mlekowych, zawartość tłuszczu 18% ), wywar mięsno-jarzynowy (mięso drobiowe, marchew, por, natka pietruszki, pietruszka, seler, przyprawy), ziemniaki z koperkiem 300g, kurczak w potrawce (udziec drobiowy, marchew, pietruszka, seler, fasolka szparagowa zielona/żółta, woda, mąka pszenna, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83%) , przyprawy), kompot owocowy 250ml (woda, owoce leśne mrożone (jeżyna, truskawka, czarna porzeczkowa, żurawina, malina), cukier) |
Podwieczorek | Pieczywo pszenne 60g masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83% ), twarożek 50g (twaróg „jogo” (mleko pasteryzowane, kultury bakterii fermentacji mlekowej), jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych), rzodkiewka/szczypiorek/ogórek zielony, herbata wiśniowa z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa o smaku wiśni (dzika róża, hibiskus, wiśnie), cukier) |
Data |
|
23.04.2024 r wtorek Śniadanie | pieczywo pszenno/żytnie 60g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83%), wędlina 40g (mięso wieprzowe, białko sojowe, białko zwierzęce, przyprawy), papryka czerwona/żółta, herbata wiśniowa z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa o smaku wiśni (dzika róża, hibiskus, wiśnie), cukier) żłobek - kasza manna na mleku 180 ml (mleko, kasza manna, cukier) |
II śniadanie | banan |
Obiad | Zupa ogórkowa z ziemniakami zabielana 250ml (woda, ziemniaki, ogórki kiszone (ogórki, woda, przyprawy – gorczyca, czosnek, koper), mąka pszenna, śmietana 18% (śmietanka, żywe kultury bakterii mlekowych, zawartość tłuszczu 18% ), wywar mięsno-jarzynowy (mięso drobiowe, marchew, por, natka pietruszki, pietruszka, seler, przyprawy), kluski leniwe z cynamonem, cukrem (twaróg (śmietanka, kultury bakterii fermentacji mlekowej), mąka pszenna, jaja kurze, cynamon, masło (tłuszcz, śmietanka), kompot z wiśni 250ml (woda, wiśnie mrożone, cukier) |
Podwieczorek
| Pieczywo pszenne 60g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83%), pasta z łososia wędzonego i serka almette, (łosoś wędzony (łosoś, sól), serek almette (ser twarogowy, odtłuszczone mleko w proszku, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy), pomidor/ogórek zielony 50g, herbata owocowa z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa z owoców leśnych ( dzika róża, hibiskus, malina, jeżyna, jagoda), cukier) żłobek- pieczywo pszenne 60g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83%), serek almette, (ser twarogowy, odtłuszczone mleko w proszku, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy), pomidor/ ogórek zielony 50g, herbata owocowa z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa z owoców leśnych ( dzika róża, hibiskus, malina, jeżyna, jagoda), cukier) |
Data |
|
24.04.2024 r środa Śniadanie | pieczywo pszenne 60g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83%), masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83% ), jajko gotowane 50g, szczypiorek/rzodkiewka/ogórek zielony/pomidor 50g, płatki kukurydziane na mleku 180 ml (mleko, płatki kukurydziane (grys kukurydziany (99,9%), cukier, sól, glukoza, cukier brązowy, syrop cukru inwertowanego, melasa cukru trzcinowego, regulator kwasowości (fosforany sodu), substancje wzbogacające: witaminy [niacyna (B3), kwas pantotenowy (B5), ryboflawina (B2), witamina B6, kwas foliowy (B9)], % - odnosi się do zawartości składnika w całym produkcie. Może zawierać orzeszki ziemne i orzechy) |
II śniadanie | gruszka |
Obiad | zupa rosół z makaronem 250 ml (woda, makaron (mąka pszenna, jaja),wywar drobiowo- wołowo-jarzynowy (pręga, mięso z kury rosołowej, marchew, por, cebula, pietruszka, seler), przyprawy, natka pietruszki), ziemniaki z koperkiem 300g, potrawka z wołowiny w sosie chrzanowym 100g (pręga, chrzan otarty (korzeń chrzanu, woda, olej rzepakowy, cukier, sól, mleko w proszku, przyprawy), buraczki czerwone gotowane 100g (buraki, woda, olej słonecznikowy, mąka pszenna, przyprawy), kompot porzeczkowy 250 ml (woda, porzeczki czarne mrożone, cukier) |
Podwieczorek | pieczywo pszenne 60g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83%), serek kanapkowy (ser twarogowy, odtłuszczone mleko w proszku, naturalny aromat (zawiera mleko), sól, substancje zagęszczające: mączka chleba świętojańskiego, guma guar, regulator kwasowości: kwas cytrynowy), pomidor/rzodkiewka/ogórek zielony/szczypiorek, herbata o smaku pigwy i truskawki z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa o smaku pigwy i truskawki (dzika róża, hibiskus, truskawka, pigwa), cukier |
Data |
|
25.04.2024 r czwartek Śniadanie | Pieczywo pszenno/żytnie 60g masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83% ), ser żółty 20g (mleko pasteryzowane, sól, stabilizator: chlorek wapnia, kultury bakterii kwasu mlekowego, podpuszczka mikrobiologiczna, barwnik: karoteny, zawartość tłuszczu 26%), rzodkiewka/ogórek zielony/pomidor 50g, herbata owocowa z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa z owoców leśnych ( dzika róża, hibiskus, malina, jeżyna, jagoda), cukier) żłobek - płatki owsiane na mleku 180ml (mleko, płatki owsiane, cukier) |
II śniadanie | mandarynka |
Obiad | Zupa barszcz biały z ziemniakami 250 ml (woda, barszcz biały (woda, mąka pszenna, przyprawy - czosnek), wywar drobiowo- jarzynowy (mięso z kurczaka, marchew, seler, por, pietruszka, natka pietruszki, ziemniaki, mąka pszenna, śmietana 18% (śmietanka, żywe kultury bakterii mlekowych, zawartość tłuszczu 18% ), przyprawy), ryż na sypko 45g (woda, ryż, przyprawy), pulpet wieprzowy w sosie pomidorowym 100g (łopatka b/k, jaja kurze, koncentrat pomidorowy 30% ( pomidory, przyprawy), mąka pszenna, przyprawy), warzywa gotowane na parze (kalafior/brokuł/kalarepka/marchew/pietruszka/seler), kompot owocowy 250ml (woda, owoce leśne mrożone (jeżyna, truskawka, czarna porzeczkowa, żurawina, malina), cukier) |
Podwieczorek | Pieczywo pszenne 60g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83% ), wędlina 40g (mięso wieprzowe, białko sojowe, białko zwierzęce, przyprawy), ogórek kiszony 50g, (ogórki, woda, przyprawy – gorczyca, czosnek, koper), pomidor/ogórek zielony, herbata malinowa z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa o smaku malin (malina, dzika róża, hibiskus), cukier) |
Data |
|
26.04.2024 r piątek Śniadanie | Pieczywo pszenne 60g masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83% ), serek wiejski 50g (mleko pasteryzowane, kultury bakterii fermentacji mlekowej) 50g, rzodkiewka/ogórek zielony/ pomidor/szczypiorek, herbata porzeczkowa z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa o smaku porzeczki (dzika róża, hibiskus, czarna porzeczka), cukier żłobek - płatki orkiszowe na mleku 180ml (płatki orkiszowe, mleko, cukier) |
II śniadanie | Gruszka/jabłko |
Obiad | zupa barszcz czerwony z makaronem zabielany 250ml (woda, buraki czerwone, makaron (mąka pszenna), wywar mięsno-jarzynowy (mięso z kurczaka, marchew, por, czosnek, natka pietruszki. pietruszka, seler), śmietana 18% (śmietanka, żywe kultury bakterii mlekowych, zawartość tłuszczu 18% ), cukier, przyprawy), ziemniaki z koperkiem 300g, filet z ryby smażony w cieście naleśnikowym 60g (filet z miruny, jaja, mąka pszenna, olej rzepakowy), surówka z marchewki i jabłka 100g, (marchew, jabłka, cukier, przyprawy), kompot z wiśni 250ml (woda, wiśnie mrożone, cukier) |
Podwieczorek | Rogal pszenny 60g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83%), dżem z truskawek 40g (truskawki, cukier żelujący), kakao na mleku 150ml (mleko, kakao, cukier) |