Jadłospis
Jadłospis 18 marca – 22 marca 2024 roku
Data |
|
18.03.2024 r poniedziałek Śniadanie
| Pieczywo pszenno/żytnie 60g , masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83%), pasztet z indykiem i kurczakiem 50g (mięso z indyka 53g, mięso z kurczaka 38g, wątroba z indyka 12g, serca z indyka 7g), produkt może zawierć jaja, mleko, seler, gorczycę, soję., ogórek kiszony 50g, (ogórki, woda, przyprawy – gorczyca, czosnek, koper) 50g, herbata o smaku pigwy i truskawki z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa o smaku pigwy i truskawki (dzika róża, hibiskus, truskawka, pigwa), cukier żłobek - chleb pszenny 60g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83% ), jajko gotowane 50g, szczypiorek/rzodkiewka/ogórek zielony, płatki kukurydziane na mleku 180 ml (mleko, płatki kukurydziane (grys kukurydziany (99,9%), cukier, sól, glukoza, cukier brązowy, syrop cukru inwertowanego, melasa cukru trzcinowego, regulator kwasowości (fosforany sodu), substancje wzbogacające: witaminy [niacyna (B3), kwas pantotenowy (B5), ryboflawina (B2), witamina B6, kwas foliowy (B9)], % - odnosi się do zawartości składnika w całym produkcie. Może zawierać orzeszki ziemne i orzechy) |
II śniadanie | jabłko |
Obiad | Zupa barszcz biały z ziemniakami 250 ml (woda, barszcz biały (woda, mąka pszenna, przyprawy - czosnek), wywar drobiowo- jarzynowy (mięso z kurczaka, marchew, seler, por, pietruszka, natka pietruszki, ziemniaki, mąka pszenna, śmietana 18% (śmietanka, żywe kultury bakterii mlekowych, zawartość tłuszczu 18% ) przyprawy), makaron 45g (woda, makaron (mąka pszenna)), filet drobiowy w sosie curry 100g (filet drobiowy, curry, mąka pszenna, jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych), warzywa gotowane na parze (brukselka/kalafior/brokuł/marchew/pietruszka), kompot z wiśni 250ml (woda, wiśnie mrożone, cukier) |
Podwieczorek | Pieczywo pszenne 60g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83% ), twarożek 50g (twaróg „jogo” (mleko pasteryzowane, kultury bakterii fermentacji mlekowej), jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych), rzodkiewka/szczypiorek 50g, herbata porzeczkowa z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa o smaku porzeczki (dzika róża, hibiskus, czarna porzeczka), cukier |
Data |
|
19.03.2024 r wtorek Śniadanie | Chałka pszenna 30g , masło 10g , (śmietanka, zawartość tłuszczu 83% ), serek homogenizowany 50g (twaróg odtłuszczony z mleka, śmietanka, woda, cukier, skrobia modyfikowana, syrop glukozowo-fruktozowy, naturalny aromat waniliowy z innymi naturalnymi aromatami, żelatyna), kakao na mleku 150ml (mleko, kakao, cukier) |
II śniadanie | mandarynka |
Obiad | Zupa pomidorowa z ryżem zabielana 250ml (woda, ryż, koncentrat pomidorowy ( pomidory, przyprawy), wywar z drobiowo-jarzynowy (mięso z kurczaka, marchew, por, natka pietruszki, pietruszka, seler), śmietana 18% (śmietanka, żywe kultury bakterii mlekowych, zawartość tłuszczu 18% ), przyprawy), ziemniaki z koperkiem 300g, udziec drobiowy pieczony 70g (udziec drobiowy, olej rzepakowy, przyprawy), surówka z sałaty lodowej, pomidora, rzodkiewki, ogórka zielonego, szczypioru, jogurtu naturalnego (mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych) 100g kompot porzeczkowy 250 ml (woda, porzeczki czarne mrożone, cukier) |
Podwieczorek | Pieczywo pszenne 30g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83% ), wędlina 40g (mięso wieprzowe, białko sojowe, białko zwierzęce, przyprawy), ogórek kiszony 50g, (ogórki, woda, przyprawy – gorczyca, czosnek, koper) 50g , herbata wiśniowa z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa o smaku wiśni (dzika róża, hibiskus, wiśnie), cukier) |
Data |
|
20.03.2024 r środa Śniadanie | pieczywo pszenno/żytnie 60g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83%), wędlina 40g (mięso wieprzowe, białko sojowe, białko zwierzęce, przyprawy), papryka czerwona/żółta, herbata malinowa z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa o smaku malin (malina, dzika róża, hibiskus), cukier) żłobek - kasza manna na mleku 180 ml (mleko, kasza manna, cukier) |
II śniadanie | banan |
Obiad | Zupa kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami 250ml (woda, kapusta kiszona, wywar drobiowo- jarzynowy (mięso z kurczaka, marchew, seler, por, pietruszka, natka pietruszki, ziemniaki, mąka pszenna, przyprawy), kluski leniwe z cynamonem, cukrem (twaróg (śmietanka, kultury bakterii fermentacji mlekowej) , mąka pszenna, jaja kurze, cynamon, masło (tłuszcz, śmietanka), kompot owocowy 250ml (woda, owoce leśne mrożone (jeżyna, truskawka, czarna porzeczkowa, żurawina, malina), cukier) |
Podwieczorek
| pieczywo pszenne 60g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83% ), ser żółty 20g (mleko pasteryzowane, sól, stabilizator: chlorek wapnia, kultury bakterii kwasu mlekowego, podpuszczka mikrobiologiczna, barwnik: karoteny, zawartość tłuszczu 26%), rzodkiewka/ogórek zielony/pomidor, herbata wiśniowa z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa o smaku wiśni (dzika róża, hibiskus, wiśnie), cukier) |
Data |
|
21.03.2024 r czwartek Śniadanie
| pieczywo pszenno/żytnie 60g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83%), serek kanapkowy (ser twarogowy, odtłuszczone mleko w proszku, naturalny aromat (zawiera mleko), sól, substancje zagęszczające: mączka chleba świętojańskiego, guma guar, regulator kwasowości: kwas cytrynowy), ogórek zielony/rzodkiewka 50g, płatki cini minis na mleku – (mleko, mąka pszenna pełnoziarnista (37%), mąka ryżowa (28,5%), cukier, olej palmowy, syrop glukozowy, skrobia kukurydziana, substancja wypełniająca (węglan wapnia), sól, cynamon (0,3%), emulgator (lecytyny), przeciwutleniacz (mieszanina tokoferoli), ekstrakt słodowy jęczmienny ciemny, aromat naturalny, barwnik (annato norbiksyna), substancje wzbogacające (składnik mineralny: żelazo; witaminy B3, B5, B6, B2, B1, B9, D). Może zawierać mleko i orzechy żłobek - płatki owsiane na mleku 180ml (mleko, płatki owsiane, cukier) |
II śniadanie | gruszka |
Obiad | Zupa z soczewicy czerwonej z ziemniakami 250 ml (woda, soczewica czerwona, ziemniaki, wywar drobiowo-jarzynowy (mięso z kurczaka/antrykot, marchew, por, cebula, pietruszka, seler), przyprawy, natka pietruszki), kasza pęczak 35g (woda, kasza pęczak, sól) żłobek - kasza jęczmienna 35g (woda, kasza jęczmienna, sól), gulasz wieprzowy 100g (łopatka b/k, cebula, mąka pszenna, olej rzepakowy, przyprawy), kapusta czerwona gotowana 100g (kapusta czerwona, cukier, mąka pszenna, przyprawy), kompot z wiśni 250ml (woda, wiśnie mrożone, cukier) |
Podwieczorek | pieczywo pszenne 60g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83%), jajko gotowane 50g, szczypiorek/ogórek zielony/rzodkiewka, 50g, herbata o smaku pigwy i truskawki z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa o smaku pigwy i truskawki (dzika róża, hibiskus, truskawka, pigwa), cukier |
Data |
|
22.03.2024 r piątek Śniadanie | Pieczywo pszenno/żytnie 60g masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83% ), ser żółty 20g (mleko pasteryzowane, sól, stabilizator: chlorek wapnia, kultury bakterii kwasu mlekowego, podpuszczka mikrobiologiczna, barwnik: karoteny, zawartość tłuszczu 26%), rzodkiewka/pomidor/papryka 50g, kawa zbożowa na mleku150ml (mleko, kawa zbożowa (jęczmień, żyto, cykoria, burak cukrowy), cukier) żłobek - płatki ryżowe na mleku 180ml ( mleko, płatki ryżowe, cukier) |
II śniadanie | Jabłko/gruszka |
Obiad | Zupa zacierka na rosole 250 ml (woda, wywar drobiowo– jarzynowy (kura rosołowa, marchew, seler, pietruszka,por, natka pietruszki, mąka pszenna, jaja, przyprawy), ziemniaki z koperkiem 300g, filet z ryby panierowany 60g ( filet z miruny, jaja, bułka tarta (mąka pszenna), olej rzepakowy), surówka z marchewki i jabłka 100g, (marchew, jabłka, cukier, przyprawy), kompot porzeczkowy 250 ml (woda, porzeczki czarne mrożone, cukier) |
Podwieczorek | Ciastko maślane z marmoladą (jaja, mąka pszenna, marmolada, cukier), kisiel owocowy słodzony 250m (woda, cukier, mąka ziemniaczana, owoce mrożone – jagody, jeżyny, maliny, truskawki) |