Jadłospis
Jadłospis 13 marca – 17 marca 2023 roku
Data |
|
13.03.2023 r poniedziałek Śniadanie
| pieczywo pszenno/żytnie 60g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83%), serek almette (ser twarogowy, odtłuszczone mleko w proszku, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy), ogórek zielony/rzodkiewka 50g, płatki kukurydziane na mleku 250 ml (mleko, płatki kukurydziane (grys kukurydziany (99,9%), cukier, sól, glukoza, cukier brązowy, syrop cukru inwertowanego, melasa cukru trzcinowego, regulator kwasowości (fosforany sodu), substancje wzbogacające: witaminy [niacyna (B3), kwas pantotenowy (B5), ryboflawina (B2), witamina B6, kwas foliowy (B9)], % - odnosi się do zawartości składnika w całym produkcie. Może zawierać orzeszki ziemne i orzechy) |
II śniadanie | jabłko |
Obiad | Zupa barszcz biały z ziemniakami 250 ml (woda, barszcz biały (woda, mąka pszenna, przyprawy - czosnek), wywar drobiowo- jarzynowy (mięso z kurczaka, marchew, seler, por, pietruszka, natka pietruszki, ziemniaki, mąka pszenna, śmietana 18% (śmietanka, żywe kultury bakterii mlekowych, zawartość tłuszczu 18% ) przyprawy), ryż na sypko 45g (woda, ryż, przyprawy), filet drobiowy w sosie curry 100g (filet drobiowy, curry, mąka pszenna,jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych), marchewka mini/fasolka szparagowa zielona/żółta gotowana, kompot porzeczkowy 250 ml (woda, porzeczki czarne mrożone, cukier) |
Podwieczorek | Pieczywo pszenne 60g , masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83%), pasztet z indykiem i kurczakiem 50g (mięso z indyka 53g, mięso z kurczaka 38g, wątroba z indyka 12g, serca z indyka 7g), produkt może zawierć jaja, mleko, seler, gorczycę, soję., ogórek kiszony 50g (ogórki, woda, przyprawy – gorczyca, czosnek, koper), herbata owocowa z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa z owoców leśnych ( dzika róża, hibiskus, malina, jeżyna, jagoda), cukier) żłobek: pieczywo pszenne 60g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83%), jajko gotowane 50g, szczypiorek/rzodkiewka/ogórek zielony 50g, herbata owocowa z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa z owoców leśnych ( dzika róża, hibiskus, malina, jeżyna, jagoda), cukier) |
Data |
|
14.03.2023 r wtorek Śniadanie | pieczywo pszenno/żytnie 60g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83%), parówka na ciepło (mięso wieprzowe z szynki, sól, przyprawy, ekstrakty z przypraw, naturalne aromaty, glukoza, białko wieprzowe kolagenowe. Możliwa obecność gorczycy, mleka (łącznie z laktozą), selera, soi), ketchup - pomidory (161 g pomidorów zużyto na 100 g produktu), cukier, przeciery z selera (7,3%) i cebuli (6,7%), skrobia modyfikowana kukurydziana, sól, ocet spirytusowy, regulator kwasowości - kwas cytrynowy, przyprawy, herbata porzeczkowa z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa o smaku porzeczki (dzika róża, hibiskus, czarna porzeczka), cukier żłobek: Pieczywo pszenne 60g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83% ), wędlina 40g (mięso wieprzowe, białko sojowe, białko zwierzęce, przyprawy), pomidor/ogórek zielony, kasza manna na mleku 180 ml (mleko, kasza manna, cukier) |
II śniadanie | Serek homogenizowany, żłobek – jogurt naturalny z truskawkami |
Obiad | Zupa kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami 250ml (woda, kapusta kiszona, wywar drobiowo- jarzynowy (mięso z kurczaka, marchew, seler, por, pietruszka, natka pietruszki, ziemniaki, mąka pszenna, przyprawy), naleśnik z jabłkiem 200g (mąka pszenna, jaja kurze, mleko spożywcze 2% tł, jabłko, olej rzepakowy), kompot z wiśni 250ml (woda, wiśnie mrożone, cukier) |
Podwieczorek
| pieczywo pszenne 60g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83% ), ser żółty 20g (mleko pasteryzowane, sól, stabilizator: chlorek wapnia, kultury bakterii kwasu mlekowego, podpuszczka mikrobiologiczna, barwnik: karoteny, zawartość tłuszczu 26%), papryka/ogórek zielony, herbata malinowa z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa o smaku malin (malina, dzika róża, hibiskus), cukier) |
Data |
|
15.03.2023 r środa Śniadanie
| pieczywo pszenno/żytnie 60g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83%), twarożek 50g (twaróg „jogo” (mleko pasteryzowane, kultury bakterii fermentacji mlekowej), jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych), rzodkiewka/szczypiorek/ogórek zielony 50g, kawa zbożowa na mleku150ml (mleko, kawa zbożowa (jęczmień, żyto, cykoria, burak cukrowy), cukier) żłobek - płatki owsiane na mleku 180ml (mleko, płatki owsiane, cukier) |
II śniadanie | banan |
Obiad | zupa barszcz czerwony z makaronem zabielany 250ml (woda, buraki czerwone, makaron (mąka pszenna), wywar mięsno-jarzynowy (mięso z kurczaka, marchew, por, czosnek, natka pietruszki. pietruszka, seler), śmietana 18% (śmietanka, żywe kultury bakterii mlekowych, zawartość tłuszczu 18% ), cukier, przyprawy), ziemniaki z koperkiem 300g, sztuka mięsa wieprzowego w sosie własnym 100g (łopatka b/k, cebula, mąka pszenna, olej rzepakowy, przyprawy), mizeria 100g (ogórek zielony, jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych, przyprawy), kompot owocowy 250ml (woda, owoce leśne mrożone (jeżyna, truskawka, czarna porzeczkowa, żurawina, malina), cukier) |
Podwieczorek | ciastko maślane z cukrem 50g (mąka pszenna, tłuszcz roślinny palmowy częściowo utwardzony, cukier, syrop glukozowy-fruktozowy, jaja, substancje spulchniające, aromaty, sól), kisiel owocowy słodzony 250m (woda, cukier, mąka ziemniaczana, owoce mrożone – jagody, jeżyny, maliny, truskawki) |
Data |
|
16.03.2023 r czwartek Śniadanie | Pieczywo pszenno/żytnie 60g masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83% ), ser żółty 20g (mleko pasteryzowane, sól, stabilizator: chlorek wapnia, kultury bakterii kwasu mlekowego, podpuszczka mikrobiologiczna, barwnik: karoteny, zawartość tłuszczu 26%), rzodkiewka/papryka czerwona/żółta 50g, płatki cini minis na mleku – (mleko, mąka pszenna pełnoziarnista (37%), mąka ryżowa (28,5%), cukier, olej palmowy, syrop glukozowy, skrobia kukurydziana, substancja wypełniająca (węglan wapnia), sól, cynamon (0,3%), emulgator (lecytyny), przeciwutleniacz (mieszanina tokoferoli), ekstrakt słodowy jęczmienny ciemny, aromat naturalny, barwnik (annato norbiksyna), substancje wzbogacające (składnik mineralny: żelazo; witaminy B3, B5, B6, B2, B1, B9, D). Może zawierać mleko i orzechy żłobek - płatki ryżowe na mleku 180ml ( mleko, płatki ryżowe, cukier) |
II śniadanie | jabłko/gruszka |
Obiad | Zupa krupnik z kaszy jęczmiennej/jaglanej zabielany 250 ml (woda, kasza jęczmienna, kasza jaglana, mąka pszenna, śmietana 18% (śmietanka, żywe kultury bakterii mlekowych, zawartość tłuszczu 18% ), wywar mięsno-jarzynowy (mięso drobiowe, marchew, por, natka pietruszki, pietruszka, seler, przyprawy), kluski kopytka 150g (ziemniaki, mąka pszenna, jajka kurze, maka skrobia ziemniaczana, sól), gulasz z indyka (udziec z indyka, cebula, mąka pszenna, olej rzepakowy, przyprawy), buraczki czerwone gotowane 100g (buraki, woda, olej słonecznikowy, mąka pszenna, przyprawy), kompot porzeczkowy 250 ml (woda, porzeczki czarne mrożone, cukier) |
Podwieczorek | pieczywo pszenne 60g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83% ), wędlina 40g (mięso wieprzowe, białko sojowe, białko zwierzęce, przyprawy), ogórek kiszony 50g, (ogórki, woda, przyprawy – gorczyca, czosnek, koper), herbata o smaku pigwy i truskawki z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa o smaku pigwy i truskawki (dzika róża, hibiskus, truskawka, pigwa), cukier |
Data |
|
17.03.2023 r piątek Śniadanie | Pieczywo pszenno/żytnie 60g masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83% ), pasta z jaj 20g (jaja,jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych)), szczypiorek/papryka/ogórek zielony 50g, herbata owocowa z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa z owoców leśnych ( dzika róża, hibiskus, malina, jeżyna, jagoda), cukier) żłobek - płatki jaglane na mleku 180ml ( mleko, płatki jaglane, cukier) |
II śniadanie | mandarynka |
Obiad | Zupa pomidorowa z ryżem zabielana 250ml (woda, ryż, koncentrat pomidorowy ( pomidory, przyprawy), wywar z drobiowo-jarzynowy (mięso z kurczaka, marchew, por, natka pietruszki, pietruszka, seler), śmietana 18% (śmietanka, żywe kultury bakterii mlekowych, zawartość tłuszczu 18% ), przyprawy), ziemniaki z koperkiem 300g, filet z ryby panierowany 60g ( filet z miruny, jaja, bułka tarta (mąka pszenna), olej rzepakowy), surówka z selera i jabłka 100g (seler, jabłko jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych), przyprawy, kompot z wiśni 250ml (woda, wiśnie mrożone, cukier) |
Podwieczorek | Chałka pszenna 30g , masło 10g , (śmietanka, zawartość tłuszczu 83% ), serek homogenizowany 50g (twaróg odtłuszczony z mleka, śmietanka, woda, cukier, skrobia modyfikowana, syrop glukozowo-fruktozowy, naturalny aromat waniliowy z innymi naturalnymi aromatami, żelatyna), kakao na mleku 150ml (mleko, kakao, cukier) |