Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Jadłospis

Jadłospis 16 wrzesień – 20 wrzesień 2024

 

Data

 

16.09.2024 r

poniedziałek

Śniadanie

 

pieczywo pszenno/żytnie 60g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83%), serek „twój smak” (mleko pasteryzowane i śmietana), sól, białka mleka), ogórek zielony/rzodkiewka/pomidor 50g, kawa zbożowa na mleku 150ml (mleko, kawa zbożowa (jęczmień, żyto, cykoria, burak cukrowy),  cukier)

żłobek: płatki jaglane na mleku 180ml ( mleko, płatki jaglane)

II śniadanie

arbuz 100g

Obiad

Zupa kapuśniak ze słodkiej kapusty z ziemniakami 250ml (woda, kapusta biała, wywar drobiowo-jarzynowy (mięso drobiowe, marchew, seler, por, pietruszka, natka pietruszki, ziemniaki, mąka pszenna, przyprawy), makaron 45g (woda, makaron (mąka pszenna)), filet drobiowy w sosie curry 100g (filet drobiowy, curry, mąka pszenna, jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych), marchewka mini/fasolka szparagowa gotowana na parze 100g, kompot owocowy 250ml (woda, owoce leśne mrożone (jeżyna, truskawka, czarna porzeczkowa, żurawina, malina), cukier 10g)

Podwieczorek

pieczywo pszenne 60g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83%), miód 20g, herbata malinowa z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa o smaku malin (malina, dzika róża, hibiskus), cukier)

 

Data

 

17.09.2024 r

wtorek

Śniadanie

Chałka pszenna 30g, masło 10g , (śmietanka, zawartość tłuszczu 83% ), serek homogenizowany 50g (twaróg odtłuszczony z mleka, śmietanka, woda, cukier, skrobia modyfikowana, syrop glukozowo-fruktozowy, naturalny aromat waniliowy z innymi naturalnymi aromatami, żelatyna), kakao na mleku 150ml (mleko, kakao, cukier 10g)

II śniadanie

Jabłko 100g

Obiad

Zupa zacierka na rosole 250 ml (woda, wywar  drobiowo– jarzynowy (kura rosołowa, marchew, seler, pietruszka, por, natka pietruszki, mąka pszenna, jaja, przyprawy), ziemniaki z koperkiem 300g, pieczeń z mięsa wieprzowego w sosie własnym 100g (łopatka b/k, cebula, mąka pszenna, olej rzepakowy, przyprawy), surówka z sałaty lodowej, pomidora, rzodkiewki, ogórka zielonego, szczypioru,  jogurtu naturalnego (mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych) 100g,  kompot z wiśni 250ml (woda, wiśnie mrożone, cukier 10g)

Podwieczorek

Pieczywo pszenne 30g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83% ), wędlina 40g (mięso wieprzowe, białko sojowe, białko zwierzęce, przyprawy), szczypiorek/rzodkiewka/ogórek zielony/pomidor 50g, herbata porzeczkowa z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa o smaku porzeczki (dzika róża, hibiskus, czarna porzeczka), cukier 5g

 

Data

 

18.09.2024 r

środa

Śniadanie

pieczywo  pszenno/żytnie 60g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83%), wędlina 40g (mięso wieprzowe, białko sojowe, białko zwierzęce, przyprawy), papryka czerwona/żółta 50g, herbata owocowa z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa z owoców  leśnych ( dzika róża, hibiskus, malina, jeżyna, jagoda), cukier 5g)

żłobek - płatki owsiane na mleku 180ml (mleko, płatki owsiane)

II śniadanie

banan 100g

Obiad

zupa barszcz ukraiński z ziemniakami 250ml (woda, wywar drobiowo-jarzynowy, mięso drobiowe por, marchew, pietruszka, seler, burak czerwony, kapusta biała, fasolka szparagowa, ziemniaki, przyprawy), kluski leniwe z cynamonem, cukrem (twaróg (śmietanka, kultury bakterii fermentacji mlekowej), mąka pszenna, jaja kurze, cynamon, masło (tłuszcz, śmietanka), kompot porzeczkowy 250 ml (woda, porzeczki czarne mrożone, cukier 5g)

Podwieczorek

 

 

pieczywo  pszenne 60g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83% ), ser żółty 20g,  (mleko pasteryzowane, sól, stabilizator: chlorek wapnia, kultury bakterii kwasu mlekowego, podpuszczka mikrobiologiczna, barwnik: karoteny, zawartość tłuszczu 26%), rzodkiewka/pomidor/ogórek zielony 50g,  herbata o smaku pigwy i truskawki z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa o smaku pigwy i truskawki (dzika róża, hibiskus, truskawka, pigwa), cukier 5g

 

Data

 

19.09.2024 r

czwartek

Śniadanie

Pieczywo pszenno/żytnie 60g masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83% ), pasta z jaj 20g (jaja,jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych)), szczypiorek/rzodkiewka/ogórek zielony/pomidor 50g, płatki kukurydziane na mleku  180 ml (mleko, płatki kukurydziane (grys kukurydziany (99,9%), cukier, sól, glukoza, cukier brązowy, syrop cukru inwertowanego, melasa cukru trzcinowego, regulator kwasowości (fosforany sodu), substancje wzbogacające: witaminy [niacyna (B3), kwas pantotenowy (B5), ryboflawina (B2), witamina B6, kwas foliowy (B9)], % - odnosi się do zawartości składnika w całym produkcie. Może zawierać orzeszki ziemne i orzechy)

II śniadanie

śliwka

Obiad

Zupa neapolitańska z makaronem zabielana 250ml  (woda, makaron (jaja, mąka  pszenna), ser żółty (mleko, tłuszcz, kultury bakterii mlekowych, sól), wywar z drobiowo-jarzynowy (mięso z kurczaka, marchew, por, natka pietruszki, pietruszka, seler), śmietana 18% (śmietanka, żywe kultury bakterii mlekowych, zawartość tłuszczu 18% ),  przyprawy), kasza jęczmienna 35g (woda, kasza jęczmienna,  sól), gulasz wieprzowy duszony 100g (łopatka b/k, cebula, mąka pszenna, olej rzepakowy, przyprawy), sałatka z ogórka kiszonego 100g (ogórki kiszone (ogórki, woda, przyprawy – gorczyca, czosnek, koper), marchew, cebula, olej rzepakowy), kompot owocowy 250ml (woda, owoce leśne mrożone (jeżyna, truskawka, czarna porzeczkowa, żurawina, malina), cukier 5g)

Podwieczorek

pieczywo pszenne 60g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83%), dżem truskawkowy (truskawki (40%), cukier, woda, substancja żelująca - pektyny, substancja zagęszczająca - guma guar, regulator kwasowości - kwas cytrynowy, herbata wiśniowa z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa o smaku wiśni (dzika róża, hibiskus, wiśnie), cukier 5g)

 

Data

 

20.09.2024 r

piątek

Śniadanie

 

pieczywo pszenno/żytnie 60g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83%), twarożek 50g (twaróg „jogo” (mleko pasteryzowane, kultury bakterii fermentacji mlekowej), jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych), rzodkiewka/szczypiorek/ogórek zielony/pomidor 50g, herbata porzeczkowa z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa o smaku porzeczki (dzika róża, hibiskus, czarna porzeczka), cukier

żłobek - płatki orkiszowe na mleku 180ml (płatki orkiszowe, mleko)

II śniadanie

gruszka

Obiad

Zupa pomidorowa z ryżem zabielana 250ml  (woda, ryż, koncentrat pomidorowy ( pomidory, przyprawy), wywar z drobiowo-jarzynowy (mięso z kurczaka, marchew, por, natka pietruszki, pietruszka, seler), śmietana 18% (śmietanka, żywe kultury bakterii mlekowych, zawartość tłuszczu 18% ),  przyprawy), ziemniaki z koperkiem 300g, filet z ryby smażony w cieście naleśnikowym 60g (filet z miruny, jaja, mąka pszenna, olej rzepakowy), surówka z selera i jabłka 100g (seler, jabłko jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych), przyprawy, kompot z wiśni 250ml (woda, wiśnie mrożone, cukier)

Podwieczorek

biszkopt (mąka pszenna 43,8%, cukier, jaja 27,6%, syrop glukozowo-fruktozowy, skrobia ziemniaczana, olej rzepakowy, sól, substancja spulchniająca (węglany amonu), aromat, emulgator (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), barwnik (karoteny); może zawierać mleko i orzechy), kefir z truskawkami 150ml (mleko, żywe kultury bakterii oraz L. acidophilus i Bifidobacterium lactis, truskawki mrożone)