Jadłospis
Jadłospis 29 września - 03 października 2025 roku
Data |
|
29.09.2025 r poniedziałek Śniadanie | pieczywo pszenno/żytnie 60g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83%), twarożek 50g (twaróg „jogo” (mleko pasteryzowane, kultury bakterii fermentacji mlekowej), jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych), rzodkiewka/szczypiorek/ogórek zielony/pomidor 50g, płatki ryżowe na mleku 180ml ( mleko, płatki ryżowe) |
II śniadanie | Jabłko/gruszka 100g |
Obiad | zupa barszcz czerwony z makaronem zabielany 250ml (woda, buraki czerwone, makaron (mąka pszenna), wywar mięsno-jarzynowy (mięso z kurczaka, marchew, por, czosnek, natka pietruszki. pietruszka, seler), śmietana 18% (śmietanka, żywe kultury bakterii mlekowych, zawartość tłuszczu 18% ), cukier, przyprawy), ziemniaki z koperkiem 300g, filet z indyka pieczony 60g (filet z indyka, olej rzepakowy, cebula, czosnek, przyprawy, sól), mizeria 100g (ogórek zielony, jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych, przyprawy), kompot z wiśni 250ml (woda, wiśnie mrożone, cukier 5g) |
Podwieczorek | Pieczywo pszenne 30g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83% ), pasta z jaj (jaja, jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych)), szczypiorek/rzodkiewka/pomidor/ogórek zielony, herbata porzeczkowa z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa o smaku porzeczki (dzika róża, hibiskus, czarna porzeczka), cukier 5g |
Data |
|
30.09.2025 r wtorek Śniadanie | pieczywo pszenno/żytnie 60g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83%), wędlina 40g (mięso wieprzowe, białko sojowe, białko zwierzęce, przyprawy), papryka czerwona/żółta, pomidor/ogórek zielony 50g, herbata owocowa z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa z owoców leśnych ( dzika róża, hibiskus, malina, jeżyna, jagoda), cukier 5g) żłobek - kasza manna na mleku 180 ml (mleko, kasza manna) |
II śniadanie |
|
Obiad | Zupa jarzynowa z ziemniakami 250ml (woda, kapusta biała, kalafior, brokuł, fasolka szparagowa żółta/zielona, ziemniaki,wywar drobiowo-jarzynowy (mięso drobiowe, marchew, seler, por, pietruszka, natka pietruszki, ziemniaki, mąka pszenna, przyprawy), kluski leniwe z cynamonem, cukrem (twaróg (śmietanka, kultury bakterii fermentacji mlekowej), mąka pszenna, jaja kurze, cynamon, masło (tłuszcz, śmietanka), kompot porzeczkowy 250 ml (woda, porzeczki czarne mrożone, cukier 5g) |
Podwieczorek
| Pieczywo pszenne 30g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83% ), ser żółty 20g (ser żółty - mleko pasteryzowane, sól, stabilizator: chlorek wapnia, kultury bakterii kwasu mlekowego, podpuszczka mikrobiologiczna, barwnik: karoteny, zawartość tłuszczu 26%), szczypiorek/rzodkiewka/pomidor/ogórek zielony, herbata wiśniowa z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa o smaku wiśni (dzika róża, hibiskus, wiśnie), cukier 5g) |
Data |
|
01.10.2025 r środa Śniadanie
| Pieczywo pszenno/żytnie 60g, masło10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83%),serek „twój smak” (mleko pasteryzowane i śmietana), sól, białka mleka), ogórek zielony/pomidor /rzodkiewka/szczypiorek 50g,kawa zbożowa na mleku 150ml (mleko, kawa zbożowa (jęczmień, żyto, cykoria, burak cukrowy), cukier 5g) żłobek - płatki owsiane na mleku 180ml (mleko, płatkiowsiane) |
II śniadanie | śliwka 100g |
Obiad | Zupa zacierka na rosole 250 ml (woda, wywar drobiowo– jarzynowy (kura rosołowa, marchew, seler, pietruszka,por, natka pietruszki, mąka pszenna, jaja, przyprawy), ziemniaki z koperkiem 300g, smażone polędwiczki a la schabowe 60g (polędwiczki wieprzowe, jaja, bułka tarta (mąka pszenna), olej rzepakowy), surówka z kapusty pekińskiej 100g (kapusta pekińska, marchew, papryka czerwona/żółta, olej rzepakowy, przyprawy), kompot owocowy 250ml (woda, owoce leśne mrożone (jeżyna, truskawka, czarna porzeczkowa, żurawina, malina), cukier 5g) |
Podwieczorek | Pieczywo pszenne 60g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83% ), wędlina 40g (mięso wieprzowe, białko sojowe, białko zwierzęce, przyprawy), pomidor/ogórek zielony 50g, herbata o smaku pigwy i truskawki z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa o smaku pigwy i truskawki (dzika róża, hibiskus, truskawka, pigwa), cukier 5g |
Data |
|
02.10.2025 r czwartek Śniadanie | pieczywo pszenno/żytnie 60g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83% ), jajko gotowane 50g, szczypiorek/rzodkiewka/ogórek zielony/pomidor 50g,płatki kukurydziane na mleku 180 ml(mleko, płatki kukurydziane (grys kukurydziany (99,9%), cukier, sól, glukoza, cukier brązowy, syrop cukru inwertowanego, melasa cukru trzcinowego, regulator kwasowości (fosforany sodu), substancje wzbogacające: witaminy [niacyna (B3), kwas pantotenowy (B5), ryboflawina (B2), witamina B6, kwas foliowy (B9)], % - odnosi się do zawartości składnika w całym produkcie. Może zawierać orzeszki ziemne i orzechy) |
II śniadanie | banan 100g |
Obiad | zupa duet fasolowy z ziemniakami 250ml (woda, fasolka szparagowa zielona/ fasolka szparagowa żółta, wywar drobiowo-jarzynowy (mięso drobiowe, marchew, seler, por, pietruszka, natka pietruszki, ziemniaki, mąka pszenna, przyprawy), kasza pęczak 35g (woda, kasza pęczak, sól), gulasz z indyka duszony (udziec z indyka, cebula, mąka pszenna, olej rzepakowy, przyprawy), kapusta kiszona gotowana 100g (kapusta kiszona, mąka pszenna, przyprawy), kompot z wiśni 250ml (woda, wiśnie mrożone, cukier 5g) |
Podwieczorek | pieczywo pszenne 30g , masło 10g , (śmietanka, zawartość tłuszczu 83% ), pasta z makreli wędzonej i twarogu 35g (makrela wędzona, twaróg „jogo” (mleko pasteryzowane, kultury bakterii fermentacji mlekowej), ogórek kiszony 50g (ogórki, woda, przyprawy – gorczyca, czosnek, koper), herbata malinowa z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa o smaku malin (malina, dzika róża, hibiskus), cukier) |
Data |
|
03.09.2025 r piątek Śniadanie
| pieczywo pszenno/żytnie 60g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83%),ser żółty 20g (mleko pasteryzowane, sól, stabilizator: chlorek wapnia, kultury bakterii kwasu mlekowego, podpuszczka mikrobiologiczna, barwnik: karoteny, zawartość tłuszczu 26%), pomidor/ogórek zielony/rzodkiewka/szczypiorek, kawa zbożowa na mleku 150ml (mleko, kawa zbożowa (jęczmień, żyto, cykoria, burak cukrowy), cukier 5g) |
II śniadanie | Jabłko 100g |
Obiad | Zupa barszcz biały z ziemniakami 250 ml (woda, barszcz biały (woda, mąka pszenna, przyprawy - czosnek), wywar drobiowo- jarzynowy (mięso z kurczaka, marchew, seler, por, pietruszka, natka pietruszki, ziemniaki, mąka pszenna, śmietana 18% (śmietanka, żywe kultury bakterii mlekowych, zawartość tłuszczu 18% ) przyprawy), ryż na sypko 45g (woda, ryż, przyprawy), pulpet z ryby w sosie pomidorowym 100g (filet z miruny, jaja kurze, koncentrat pomidorowy 30% ( pomidory, przyprawy), mąka pszenna, przyprawy), sałatka z ogórka kiszonego 100g (ogórki kiszone (ogórki, woda, przyprawy – gorczyca, czosnek, koper), marchew, cebula, olej rzepakowy), kompot porzeczkowy 250 ml (woda, porzeczki czarne mrożone, cukier 5g) |
Podwieczorek | pieczywo pszenne 60g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83%), miód 12g, herbata owocowa z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa z owoców leśnych ( dzika róża, hibiskus, malina, jeżyna, jagoda), cukier 5g) |