Jadłospis
Jadłospis 16 czerwca – 18 czerwca 2025 roku
Data |
|
16.06.2025 r poniedziałek Śniadanie | pieczywo pszenno/żytnie 60g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83% ), jajko gotowane 50g, szczypiorek/rzodkiewka/ogórek zielony/pomidor 50g,kawa zbożowa na mleku 150ml (mleko, kawa zbożowa (jęczmień, żyto, cykoria, burak cukrowy), cukier) żłobek - płatki kukurydziane na mleku 180 ml (mleko, płatki kukurydziane (grys kukurydziany (99,9%), cukier, sól, glukoza, cukier brązowy, syrop cukru inwertowanego, melasa cukru trzcinowego, regulator kwasowości (fosforany sodu), substancje wzbogacające: witaminy [niacyna (B3), kwas pantotenowy (B5), ryboflawina (B2), witamina B6, kwas foliowy (B9)], % - odnosi się do zawartości składnika w całym produkcie. Może zawierać orzeszki ziemne i orzechy) |
II śniadanie | Truskawka 100g |
Obiad | zupa duet fasolowy z ziemniakami 250ml (woda, fasolka szparagowa zielona/ fasolka szparagowa żółta, wywar drobiowo-jarzynowy (mięso drobiowe, marchew, seler, por, pietruszka, natka pietruszki, ziemniaki, mąka pszenna, przyprawy), kasza jęczmienna 35g (woda, kasza jęczmienna, sól), gulasz wieprzowy duszony 100g (łopatka b/k, cebula, mąka pszenna, olej rzepakowy, przyprawy), surówka z czerwonej kapusty i jabłka 100g ( kapusta czerwona, jabłko, cebula, olej rzepakowy, przyprawy), kompot z wiśni 250ml (woda, wiśnie mrożone, cukier 5g) |
Podwieczorek | pieczywo pszenne 60g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83%), serek „twój smak” (mleko pasteryzowane i śmietana), sól, białka mleka), pomidor/ogórek zielony/rzodkiewka 50g, herbata porzeczkowa z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa o smaku porzeczki (dzika róża, hibiskus, czarna porzeczka), cukier 5g |
Data |
|
17.06.2025 r wtorek Śniadanie | pieczywo pszenno/żytnie 60g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83%), wędlina 40g (mięso wieprzowe, białko sojowe, białko zwierzęce, przyprawy), pomidor/ogórek zielony 50g, herbata malinowa z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa o smaku malin (malina, dzika róża, hibiskus), cukier 5g) żłobek - kasza manna na mleku 180 ml (mleko, kasza manna) |
II śniadanie |
|
Obiad | Zupa ogórkowa z ziemniakami zabielana 250ml (woda, ziemniaki, ogórki kiszone (ogórki, woda, przyprawy – gorczyca, czosnek, koper), mąka pszenna, śmietana 18% (śmietanka, żywe kultury bakterii mlekowych, zawartość tłuszczu 18% ), wywar mięsno-jarzynowy (mięso drobiowe, marchew, por, natka pietruszki, pietruszka, seler, przyprawy), ryż na sypko z polewą jogurtowo – truskawkową (woda, ryż, (mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych, truskawki, przyprawy), kompot owocowy 250ml (woda, owoce leśne mrożone (jeżyna, truskawka, czarna porzeczkowa, żurawina, malina), cukier 5g) |
Podwieczorek
| Pieczywo pszenne 30g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83% ), ser żółty 20g (ser żółty - mleko pasteryzowane, sól, stabilizator: chlorek wapnia, kultury bakterii kwasu mlekowego, podpuszczka mikrobiologiczna, barwnik: karoteny, zawartość tłuszczu 26%jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych)), szczypiorek/rzodkiewka/pomidor/ogórek zielony, herbata wiśniowa z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa o smaku wiśni (dzika róża, hibiskus, wiśnie), cukier 5g) |
Data |
|
18.06.2025 r środa Śniadanie
| Pieczywo pszenno/żytnie 60g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83%), ser biały krojony 50g (twaróg „jogo” (mleko pasteryzowane, kultury bakterii fermentacji mlekowej), rzodkiewka/ogórek zielony/szczypiorek/pomidor 50g, herbata owocowa z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa z owoców leśnych ( dzika róża, hibiskus, malina, jeżyna, jagoda), cukier 5g) żłobek - płatki ryżowe na mleku 180ml ( mleko, płatki ryżowe) |
II śniadanie | banan 100g |
Obiad | Zupa kalafiorowa z makaronem 250ml (woda, kalafior, makaron ((mąka pszenna), wywar mięsno-jarzynowy (mięso z kurczaka, marchew, por, natka pietruszki, pietruszka, seler), przyprawy, ziemniaki z koperkiem 100g, schabiki z polędwiczek wieprzowych 60g (polędwiczki wieprzowe, jaja, bułka tarta (mąka pszenna), olej rzepakowy), surówka z białej kapusty 100g (kapusta biała, marchew, jabłko, cebula, olej rzepakowy, przyprawy), kompot porzeczkowy 250 ml (woda, porzeczki czarne mrożone, cukier 5g) |
Podwieczorek | pieczywo pszenne 60g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83% ), wędlina 40g (mięso wieprzowe, białko sojowe, białko zwierzęce, przyprawy), pomidor/rzodkiewka/ogórek zielony/szczypiorek, herbata owocowa z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa z owoców leśnych ( dzika róża, hibiskus, malina, jeżyna, jagoda), cukier 5g) |