Jadłospis
Jadłospis 12 listopada – 14 listopada 2025 roku
Data |
|
12.11.2025 r środa Śniadanie | Chleb kanapkowy/słonecznikowy 60g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83%), wędlina - pierś z indyka gotowana, pomidor/ogórek zielony 50g, herbata czarna z cytryną, miodem 250g żłobek: kasza manna na mleku 180 ml (mleko, kasza manna) |
II śniadanie | Jabłko/gruszka/mandarynka 100g |
Obiad | Zupa jarzynowa z ziemniakami 250ml (woda, brokuł, kalafior, kapusta biała, fasolka szparagowa żółta/zielona, ziemniaki,wywar drobiowo-jarzynowy (mięso drobiowe, marchew, seler, por, pietruszka, natka pietruszki, ziemniaki, mąka pszenna,przyprawy), makaron z serem, 100g (woda, (mąka pszenna), twaróg (mleko pasteryzowane, kultury bakterii fermentacji mlekowej) sól, cukier 10g, cynamon), kompot z wiśni 250ml (woda, wiśnie mrożone, cukier 5g) |
Podwieczorek
| Bułka poznańska/grahamka 30g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83% ), pasta z jaj i sera żółtego (jaja kurze, ser żółty 20g (mleko pasteryzowane, sól, stabilizator: chlorek wapnia, kultury bakterii kwasu mlekowego, podpuszczka mikrobiologiczna, barwnik: karoteny, zawartość tłuszczu 26%, jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych)),pomidor/ogórek zielony/rzodkiewka/szczypiorek, herbata owocowa z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa z owoców leśnych ( dzika róża, hibiskus, malina, jeżyna, jagoda), cukier 5g) |
Data |
|
30.10.2025 r czwartek Śniadanie | Chleb pszenny/razowy 60g , masło 10g , (śmietanka, zawartość tłuszczu 83% ), serek almette (ser twarogowy, odtłuszczone mleko w proszku, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy), pomidor/ogórek zielony, rzodkiewka 50g, płatki nesquik na mleku – 250ml (mleko, mąka pszenna pełnoziarnista (51%), cukier, mąka kukurydziana (17%), syrop glukozowy, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (5,7%), substancja wzbogacająca (składnik mineralny: wapń), sól, aromat naturalny, substancje wzbogacające (składnik mineralny: żelazo; witaminy: B3, B5, B6, B2, B1, B9, D).Może zawierać mleko, orzeszki ziemne i orzechy. żłobek : płatki kukurydziane na mleku 180 ml (mleko, płatki kukurydziane (grys kukurydziany (99,9%), cukier, sól, glukoza, cukier brązowy, syrop cukru inwertowanego, melasa cukru trzcinowego, regulator kwasowości (fosforany sodu), substancje wzbogacające: witaminy [niacyna (B3), kwas pantotenowy (B5), ryboflawina (B2), witamina B6, kwas foliowy (B9)], % - odnosi się do zawartości składnika w całym produkcie. Może zawierać orzeszki ziemne i orzechy) |
II śniadanie | banan 100g |
Obiad | Zupa brokułowaz ziemniakami 250ml (woda, brokuły, ziemniaki, wywar mięsno-jarzynowy (mięso z kurczaka, marchew, por, natka pietruszki, pietruszka, seler), przyprawy), kasza pęczak 35g(woda, kasza pęczak sól), gulasz wieprzowy duszony 100g (łopatka b/k, cebula, mąka pszenna, olej rzepakowy, przyprawy), surówka z czerwonej kapusty i jabłka 100g ( kapusta czerwona, jabłko, cebula, olej rzepakowy, przyprawy), kompot owocowy 250ml (woda, owoce leśne mrożone (jeżyna, truskawka, czarna porzeczkowa, żurawina, malina), cukier 5g) |
Podwieczorek | Bułka pszenna/grahamka 60g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83% ), wędlina - szynka wieprzowa 40g (mięso wieprzowe, białko sojowe, białko zwierzęce, przyprawy), papryka czerwona/żółta 50g, herbata malinowa z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa o smaku malin (malina, dzika róża, hibiskus), cukier) |
Data |
|
14.11.2025 r piątek Śniadanie | Chleb kanapkowy/ dworski 60g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83%), serek wiejski 50g (mleko pasteryzowane, kultury bakterii fermentacji mlekowej), szczypiorek/rzodkiewka/ogórek zielony/pomidor 50g, herbata o smaku pigwy i truskawki z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa o smaku pigwy i truskawki (dzika róża, hibiskus, truskawka, pigwa), cukier 5g żłobek - płatki owsiane na mleku 180ml (mleko, płatki owsiane) |
II śniadanie | Jabłko/gruszka/banan 100g |
Obiad | zupa barszcz czerwony z makaronem zabielany 250ml (woda, buraki czerwone, makaron (mąka pszenna), wywar mięsno-jarzynowy (mięso z kurczaka, marchew, por, czosnek, natka pietruszki. pietruszka, seler), śmietana 18% (śmietanka, żywe kultury bakterii mlekowych, zawartość tłuszczu 18% ), cukier, przyprawy), ziemniaki z koperkiem 100g, filet z ryby smażony w cieście naleśnikowym 60g (filet z miruny, jaja, mąka pszenna, olej rzepakowy), surówka z kiszonej kapusty i jabłka 100g ( kapusta kiszona, marchew, cebula, jabłko, olej rzepakowy, przyprawy), kompot porzeczkowy 250 ml (woda, porzeczki czarne mrożone, cukier 5g) |
Podwieczorek | ryż zapiekany z serem twarogowym i owocami (mleko, ryż biały, ser twarogowy (mleko pasteryzowane, kultury bakterii fermentacji mlekowej), jabłko, gruszka, cynamon, cukier, wanilia), herbata wiśniowa z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa o smaku wiśni (dzika róża, hibiskus, wiśnie), cukier 5g) |
