Jadłospis
Jadłospis 09 listopad – 13 listopad 2024 roku
Data |
|
09.11.2024 r poniedziałek Śniadanie
| Pieczywo pszenno/żytnie 60g , masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83%), pasztet z indykiem i kurczakiem 50g (mięso z indyka 53g, mięso z kurczaka 38g, wątroba z indyka 12g, serca z indyka 7g), produkt może zawierć jaja, mleko, seler, gorczycę, soję., ogórek zielony/pomidor /papryka czerwona/żółta 50g, herbata porzeczkowa z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa o smaku porzeczki (dzika róża, hibiskus, czarna porzeczka), cukier 5g żłobek - chleb pszenny 60g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83% ), wędlina 40g (mięso wieprzowe, białko sojowe, białko zwierzęce, przyprawy), pomidor/ogórek zielony 50g, kasza manna na mleku 180 ml (mleko, kasza manna) |
II śniadanie | Jogurt owocowy 150g |
Obiad | zupa duet fasolowy z ziemniakami 250ml (woda, fasolka szparagowa zielona/ fasolka szparagowa żółta, wywar drobiowo-jarzynowy (mięso drobiowe, marchew, seler, por, pietruszka, natka pietruszki, ziemniaki, mąka pszenna, przyprawy), makaron z serem, 100g (woda, (mąka pszenna), twaróg (mleko pasteryzowane, kultury bakterii fermentacji mlekowej) sól, cukier 10g, cynamon), kompot z wiśni 250ml (woda, wiśnie mrożone, cukier) |
Podwieczorek | Pieczywo pszenne 60g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83% ), serek „twój smak” (mleko pasteryzowane i śmietana), sól, białka mleka), rzodkiewka/pomidor/ogórek zielony 50g, herbata owocowa z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa z owoców leśnych ( dzika róża, hibiskus, malina, jeżyna, jagoda), cukier 5g) |
Data |
|
10.11.2024 r wtorek Śniadanie | Pieczywo pszenno/żytnie 60g masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83% ), serek wiejski 50g (mleko pasteryzowane, kultury bakterii fermentacji mlekowej) 50g, rzodkiewka/ogórek zielony/ pomidor/szczypiorek, płatki ryżowe na mleku 180ml ( mleko, płatki ryżowe) |
II śniadanie | Banan 100g |
Obiad | Zupa kalafiorowa z makaronem 250ml (woda, kalafior, makaron ((mąka pszenna), wywar mięsno-jarzynowy (mięso z kurczaka, marchew, por, natka pietruszki, pietruszka, seler), przyprawy, ziemniaki z koperkiem 300g, udziec drobiowy pieczony 70g (udziec drobiowy, olej rzepakowy, przyprawy), surówka z sałaty lodowej, pomidora, rzodkiewki, ogórka zielonego, szczypioru, jogurtu naturalnego (mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych) 100g, kompot owocowy 250ml (woda, owoce leśne mrożone (jeżyna, truskawka, czarna porzeczkowa, żurawina, malina), cukier 5g) |
Podwieczorek | Pieczywo pszenne 30g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83% ), miód 12g, herbata o smaku pigwy i truskawki z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa o smaku pigwy i truskawki (dzika róża, hibiskus, truskawka, pigwa), cukier 5g |
Data |
|
11.11.2024 r środa Śniadanie | pieczywo pszenno/żytnie 60g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83%), wędlina 40g (mięso wieprzowe, białko sojowe, białko zwierzęce, przyprawy), papryka czerwona/żółta, pomidor/ogórek zielony 50g, herbata malinowa z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa o smaku malin (malina, dzika róża, hibiskus), cukier 5g) żłobek - płatki owsiane na mleku 180ml (mleko, płatki owsiane) |
II śniadanie | jabłko 100g |
Obiad | Zupa kapuśniak ze słodkiej kapusty z ziemniakami 250ml (woda, kapusta biała, wywar drobiowo-jarzynowy (mięso drobiowe, marchew, seler, por, pietruszka, natka pietruszki, ziemniaki, mąka pszenna, przyprawy), ryż na sypko 45g (woda, ryż, przyprawy), pulpet wieprzowy w sosie pomidorowym 100g (łopatka b/k, jaja kurze, koncentrat pomidorowy 30% ( pomidory, przyprawy), mąka pszenna, przyprawy), marchewka mini/fasolka szparagowa gotowana na parze 100g, kompot porzeczkowy 250 ml (woda, porzeczki czarne mrożone, cukier 5g) |
Podwieczorek
| Pieczywo pszenne 30g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83% ), ser żółty 20g (ser żółty - mleko pasteryzowane, sól, stabilizator: chlorek wapnia, kultury bakterii kwasu mlekowego, podpuszczka mikrobiologiczna, barwnik: karoteny, zawartość tłuszczu 26%jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych)), szczypiorek/rzodkiewka/pomidor/ogórek zielony, herbata wiśniowa z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa o smaku wiśni (dzika róża, hibiskus, wiśnie), cukier 5g) |
Data |
|
12.11.2024 r czwartek Śniadanie | pieczywo pszenne 60g, masło10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83%), masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83% ), pasta z jaj 50g, szczypiorek/rzodkiewka/ogórek zielony/pomidor 50g,płatki nesquik na mleku – 250ml (mleko, mąka pszenna pełnoziarnista (51%), cukier, mąka kukurydziana (17%), syrop glukozowy, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (5,7%), substancja wzbogacająca (składnik mineralny: wapń), sól, aromat naturalny, substancje wzbogacające (składnik mineralny: żelazo; witaminy: B3, B5, B6, B2, B1, B9, D).Może zawierać mleko, orzeszki ziemne i orzechy. żłobek - płatki kukurydziane na mleku 180 ml (mleko, płatki kukurydziane (grys kukurydziany (99,9%), cukier, sól, glukoza, cukier brązowy, syrop cukru inwertowanego, melasa cukru trzcinowego, regulator kwasowości (fosforany sodu), substancje wzbogacające: witaminy [niacyna (B3), kwas pantotenowy (B5), ryboflawina (B2), witamina B6, kwas foliowy (B9)], % - odnosi się do zawartości składnika w całym produkcie. Może zawierać orzeszki ziemne i orzechy) |
II śniadanie | Gruszka 100g |
Obiad | Zupa krupnik z kaszy jęczmiennej zabielany 250 ml (woda, kasza jęczmienna, mąka pszenna, śmietana 18% (śmietanka, żywe kultury bakterii mlekowych, zawartość tłuszczu 18% ), wywar mięsno-jarzynowy (mięso drobiowe, marchew, por, natka pietruszki, pietruszka, seler, przyprawy), kluski kopytka 150g (ziemniaki, mąka pszenna, jajka kurze, maka skrobia ziemniaczana, sól), gulasz z indyka duszony (udziec z indyka, cebula, mąka pszenna, olej rzepakowy, przyprawy), kapusta kiszona gotowana 100g (kapusta kiszona, mąka pszenna, przyprawy), kompot z wiśni 250ml (woda, wiśnie mrożone, cukier 5g) |
Podwieczorek | pieczywo pszenne 60g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83%), serek homogenizowany (twaróg odtłuszczony z mleka, śmietanka, woda, cukier, skrobia modyfikowana, syrop glukozowo-fruktozowy, naturalny aromat waniliowy z innymi naturalnymi aromatami, żelatyna), herbata porzeczkowa z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa o smaku porzeczki (dzika róża, hibiskus, czarna porzeczka), cukier 5g |
Data |
|
13.11.2024 r piątek Śniadanie
| Pieczywo pszenno/żytnie 60g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83%), ser biały krojony 50g (twaróg „jogo” (mleko pasteryzowane, kultury bakterii fermentacji mlekowej), rzodkiewka/ogórek zielony/szczypiorek/pomidor 50g, herbata owocowa z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa z owoców leśnych ( dzika róża, hibiskus, malina, jeżyna, jagoda), cukier 5g) żłobek - płatki jaglane na mleku 180ml ( mleko, płatki jaglane) |
II śniadanie | Jabłko/gruszka 100g |
Obiad | zupa rosół z makaronem 250 ml (woda, makaron (mąka pszenna, jaja),wywar drobiowo-jarzynowy (mięso z kury rosołowej, marchew, por, cebula, pietruszka, seler), przyprawy, natka pietruszki), ziemniaki z koperkiem 300g, kotlet z ryby (ryba miruna, jaja kurze, bułka tarta (mąka pszenna), olej rzepakowy), surówka z selera i jabłka 100g (seler, jabłko jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych), przyprawy, kompot porzeczkowy 250 ml (woda, porzeczki czarne mrożone, cukier 5g) |
Podwieczorek | herbatnik - mąka pszenna, cukier, tłuszcz roślinny (palmowy, częściowo utwardzony palmowy), syrop cukru inwertowanego, serwatka w proszku (z mleka), skrobia, emulgator (lecytyna sojowa), sól, substancje spulchniające (E 450, E 500, E 503), aromat., mleczko czekoladowe 250 ml (mleko, kakao, mąka ziemniaczana, cukier) |