KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Jadłospis

Jadłospis 18 października – 22 października 2021 roku

Data

 

18.10.2021 r

poniedziałek

Śniadanie

 

Pieczywo mieszane 60g (mąka pszenna, mąka żytnia, sól, drożdże, woda), masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83%), serek almette (ser twarogowy, odtłuszczone mleko w proszku, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy) ogórek zielony/pomidor 50g, kawa zbożowa na mleku150ml (mleko, kawa zbożowa (jęczmień, żyto, cykoria, burak cukrowy),  cukier)

żłobek –  kasza manna  na mleku 180 ml (mleko, kasza manna, cukier)

II śniadanie

winogrono

Obiad

Zupa barszcz biały z ziemniakami 250 ml (woda, barszcz biały (woda, mąka pszenna, przyprawy - czosnek), wywar drobiowo- jarzynowy (mięso z kurczaka, marchew, seler, por, pietruszka, natka pietruszki, ziemniaki, mąka pszenna, śmietana 18% (śmietanka, żywe kultury bakterii mlekowych, zawartość tłuszczu 18% )przyprawy), kasza jęczmienna 35g (woda, kasza jęczmienna,  sól), gulasz wieprzowy 100g (łopatka b/k, cebula, mąka pszenna, olej rzepakowy, przyprawy), sałatka z ogórka kiszonego 100g (ogórki kiszone (ogórki, woda, przyprawy – gorczyca, czosnek, koper), marchew, cebula, olej rzepakowy), kompot owocowy 250ml (woda, owoce leśne mrożone (jeżyna, truskawka, czarna porzeczkowa, żurawina, malina), cukier)

Podwieczorek

rogal  60g (mąka pszenna, jaja, tłuszcz, cukier, sól, drożdże, woda), masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83%),  miód 100g, herbata wiśniowa z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa o smaku wiśni (dzika róża, hibiskus, wiśnie), cukier)

 

Data

 

19.10.2021 r

wtorek

Śniadanie

Pieczywo mieszane 60g (mąka pszenna, mąka żytnia, sól, drożdże, woda) 60g, masło 10g,  (śmietanka, zawartość tłuszczu 83%),  jajko gotowane 35g (jajko kurze), szczypiorek, rzodkiewka, płatki kukurydziane na mleku 250 ml (mleko, płatki kukurydziane (grys kukurydziany (99,9%), cukier, sól, glukoza, cukier brązowy, syrop cukru inwertowanego, melasa cukru trzcinowego, regulator kwasowości (fosforany sodu), substancje wzbogacające: witaminy [niacyna (B3), kwas pantotenow (B5), ryboflawina (B2), witamina B6, kwas foliowy (B9)], % - odnosi się do zawartości składnika w całym produkcie. Może zawierać orzeszki ziemne i orzechy)

II śniadanie

gruszka

Obiad

zupa rosół z makaronem 250 ml (woda, makaron (mąka makaronowa pszenna, jaja),wywar drobiowo-jarzynowy (mięso z kurczaka/antrykot, marchew, por, cebula, pietruszka, seler), przyprawy, natka pietruszki), ziemniaki z koperkiem 300g, polędwiczki wieprzowe w sosie własnym 100g, (polędwiczki wieprzowe, cebula, mąka pszenna, olej rzepakowy, przyprawy), surówka  z czerwonej kapusty i jabłka 100g ( kapusta czerwona, jabłko, cebula, olej rzepakowy, przyprawy) kompot porzeczkowy 250 ml (woda, porzeczki czarne mrożone, cukier)

Podwieczorek

pieczywo mieszane 60g (mąka pszenna, mąka żytnia, sól, drożdże, woda), masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83%), wędlina 40g (mięso wieprzowe, białko sojowe, białko zwierzęce, przyprawy), ogórek kiszony 50g, (ogórki, woda, przyprawy – gorczyca, czosnek, koper) 50g, herbata o smaku pigwy i truskawki z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa o smaku pigwy i truskawki (dzika róża, hibiskus, truskawka, pigwa), cukier

 

Data

 

20.10.2021 r

środa

Śniadanie

 

Pieczywo mieszane 60g (mąka pszenna, mąka żytnia, sól, drożdże, woda), masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83%), twarożek 50g (twaróg „jogo” (mleko pasteryzowane, kultury bakterii fermentacji mlekowej), jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych), rzodkiewka/szczypiorek/pomidor 50g, herbata porzeczkowa z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa o smaku porzeczki (dzika róża, hibiskus, czarna porzeczka), cukier

żłobek - płatki owsiane na mleku 180ml (mleko, płatki owsiane,  cukier)

II śniadanie

pomarańcza

Obiad

Zupa brokułowa  z ziemniakami 250ml (woda, brokuły, ziemniaki, wywar mięsno-jarzynowy (mięso z kurczaka, marchew, por, natka pietruszki, pietruszka, seler), przyprawy, ryż na sypko 35g (woda, ryż, przyprawy), potrawka z kurczaka w sosie jarzynowym (udziec z kurczaka, woda, marchew, pietruszka, seler, por, cebula, koncentrat pomidorowy (pomidory, przyprawy)) kompot z wiśni 250ml (woda, wiśnie mrożone, cukier)

Podwieczorek

ciastko maślane z cukrem 50g (mąka pszenna, tłuszcz roślinny palmowy częściowo utwardzony, cukier, syrop glukozowy-fruktozowy, jaja, substancje spulchniające, aromaty, sól), jogurt naturalny z truskawkami 150ml (mleko, kultury bakterii fermentacji mlekowej, truskawki mrożone)

 

Data

 

21.10.2021r

czwartek

Śniadanie

pieczywo mieszane 60g (mąka pszenna, mąka żytnia, sól, drożdże, woda), masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83%), wędlina 40g (mięso wieprzowe, białko sojowe, białko zwierzęce, przyprawy), papryka czerwona/żółta 50g, herbata wiśniowa z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa o smaku wiśni (dzika róża, hibiskus, wiśnie), cukier)

żłobek - płatki ryżowe na mleku 180ml ( mleko, płatki ryżowe, cukier)

II śniadanie

banan

Obiad

Zupa kapuśniak ze słodkiej kapusty z ziemniakami 250ml (woda, kapusta biała, wywar drobiowo-jarzynowy (mięso drobiowe, marchew, seler, por, pietruszka, natka pietruszki, ziemniaki, mąka pszenna, przyprawy), kluski leniwe z cynamonem, cukrem (twaróg (śmietanka, kultury bakterii fermentacji mlekowej) , mąka pszenna, jaja kurze, cynamon, masło (tłuszcz, śmietanka), kompot owocowy 250ml (woda, owoce leśne mrożone (jeżyna, truskawka, czarna porzeczkowa, żurawina, malina), cukier)

Podwieczorek

 

 

Pieczywo mieszane 60g (mąka pszenna, mąka żytnia, sól, drożdże, woda), masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83%), pasta z łososia wędzonego i serka almette, szczypiorkiem (łosoś wędzony (łosoś, sól), serek almette (ser twarogowy, odtłuszczone mleko w proszku, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy), ogórek kiszony 50g (ogórki, woda, przyprawy – gorczyca, czosnek, koper), herbata malinowa  z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa o smaku malin (malina, dzika róża, hibiskus), cukier)

 

Data

 

22.10.2021r

piatek

Śniadanie

Pieczywo mieszane 60g (mąka pszenna, mąka żytnia, sól, drożdże, woda), masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83% ), ser żółty 20g (mleko pasteryzowane, sól, stabilizator: chlorek wapnia, kultury bakterii kwasu mlekowego, podpuszczka mikrobiologiczna, barwnik: karoteny, zawartość tłuszczu 26%), pomidor/ogórek zielony 50g, płatki cheerios na mleku – 250 ml (mleko, mąka owsiana pełnoziarnista (27,2%), mąka pszenna pełnoziarnista (27,1%), cukier, mąka jęczmienna pełnoziarnista (15,7%), skrobia pszenna, miód (3%), mąka kukurydziana pełnoziarnista (2%), mąka ryżowa pełnoziarnista (2%), syrop cukru inwertowanego, substancja wzbogacająca (składnik mineralny: wapń), sól, melasa, aromat naturalny, przeciwutleniacz (mieszanka tokoferoli), substancje wzbogacające (składnik mineralny: żelazo, witaminy: C, B3, B5, B6, B2, B9, D).Może zawierać mleko, orzeszki ziemne i orzechy.

żłobek - płatki jaglane na mleku 180ml ( mleko, płatki jaglane,  cukier)

II śniadanie

jabłko

Obiad

Zupa krupnik z kaszy jęczmiennej/jaglanej zabielany 250 ml (woda, kasza jęczmienna, kasza jaglana, mąka pszenna, śmietana 18% (śmietanka, żywe kultury bakterii mlekowych, zawartość tłuszczu 18% ), wywar mięsno-jarzynowy (mięso drobiowe, marchew, por, natka pietruszki, pietruszka, seler, przyprawy), ziemniaki z koperkiem 300g, kotlet z ryby (ryba miruna, jaja kurze, bułka tarta (mąka pszenna), olej rzepakowy), surówka z marchewki i jabłka 100g, (marchew, jabłka, cukier, przyprawy), kompot porzeczkowy 250 ml (woda, porzeczki czarne mrożone, cukier)

Podwieczorek

biszkopt (mąka pszenna 43,8%, cukier, jaja 27,6%, syrop glukozowo-fruktozowy, skrobia ziemniaczana, olej rzepakowy, sól, substancja spulchniająca (węglany amonu), aromat, emulgator (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), barwnik (karoteny); może zawierać mleko i orzechy), kisiel owocowy słodzony  250m (woda, cukier, mąka ziemniaczana, owoce mrożone – jagody, jeżyny, maliny, truskawki)