Jadłospis
Jadłospis 17 czerwca – 21 czerwca 2024 roku
Data |
|
17.06.2024 r poniedziałek Śniadanie | pieczywo pszennp/żytnie 60g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83%), jajko gotowane 50g, szczypiorek/papryka/ogórek zielony/pomidor, 50g, herbata owocowa z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa z owoców leśnych ( dzika róża, hibiskus, malina, jeżyna, jagoda), cukier 5g) żłobek: płatki orkiszowe na mleku 180ml (płatki orkiszowe, mleko) |
II śniadanie | arbuz |
Obiad | Zupa neapolitańska z makaronem zabielana 250ml (woda, makaron (jaja, mąka pszenna), ser żółty (mleko, tłuszcz, kultury bakterii mlekowych, sól), wywar z drobiowo-jarzynowy (mięso z kurczaka, marchew, por, natka pietruszki, pietruszka, seler), śmietana 18% (śmietanka, żywe kultury bakterii mlekowych, zawartość tłuszczu 18% ), przyprawy), kasza pęczak 35g (woda, kasza pęczak, sól), gulasz wieprzowy duszony 100g (łopatka b/k, cebula, mąka pszenna, olej rzepakowy, przyprawy), surówka z czerwonej kapusty i jabłka 100g ( kapusta czerwona, jabłko, cebula, olej rzepakowy, przyprawy), kompot porzeczkowy 250 ml (woda, porzeczki czarne mrożone, cukier 5g) |
Podwieczorek | Pieczywo pszenne 60g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83% ), twarożek 50g (twaróg „jogo” (mleko pasteryzowane, kultury bakterii fermentacji mlekowej), jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych), rzodkiewka/szczypiorek/ogórek zielony/pomidor 50g, herbata malinowa z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa o smaku malin (malina, dzika róża, hibiskus), cukier 5g) |
Data |
|
18.06.2024 r wtorek Śniadanie | pieczywo pszenno/żytnie 60g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83%), serek „twój smak” (mleko pasteryzowane i śmietana), sól, białka mleka), pomidor/ogórek zielony/rzodkiewka 50g, herbata o smaku pigwy i truskawki z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa o smaku pigwy i truskawki (dzika róża, hibiskus, truskawka, pigwa), cukier 5g żłobek - płatki jaglane na mleku 180ml ( mleko, płatki jaglane) |
II śniadanie | jabłko 100g |
Obiad | Zupa kalafiorowa z ziemniakami 250ml (woda, kalafior, ziemniaki, wywar mięsno-jarzynowy (mięso z kurczaka, marchew, por, natka pietruszki, pietruszka, seler), przyprawy, ryż na sypko 45g (woda, ryż, przyprawy), pulpet wieprzowy w sosie pomidorowym 100g (łopatka b/k, jaja kurze, koncentrat pomidorowy 30% ( pomidory, przyprawy), mąka pszenna, przyprawy), surówka z kapusty pekińskiej 100g (kapusta pekińska, marchew, olej rzepakowy, przyprawy), kompot z wiśni 250ml (woda, wiśnie mrożone, cukier 5g) |
Podwieczorek
| pieczywo pszenne 60g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83% ), ser żółty 20g, (mleko pasteryzowane, sól, stabilizator: chlorek wapnia, kultury bakterii kwasu mlekowego, podpuszczka mikrobiologiczna, barwnik: karoteny, zawartość tłuszczu 26%), rzodkiewka/pomidor 50g, herbata porzeczkowa z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa o smaku porzeczki (dzika róża, hibiskus, czarna porzeczka), cukier 5g |
Data |
|
19.06.2024 r środa Śniadanie | Chałka pszenna 30g , masło 10g , (śmietanka, zawartość tłuszczu 83% ), serek homogenizowany 50g (twaróg odtłuszczony z mleka, śmietanka, woda, cukier, skrobia modyfikowana, syrop glukozowo-fruktozowy, naturalny aromat waniliowy z innymi naturalnymi aromatami, żelatyna), kakao na mleku 150ml (mleko, kakao, cukier 5g) |
II śniadanie | banan 100g |
Obiad | zupa rosół z makaronem 250 ml (woda, makaron (mąka pszenna, jaja),wywar drobiowo-jarzynowy (mięso z kury rosołowej, marchew, por, cebula, pietruszka, seler), przyprawy, natka pietruszki), ziemniaki z koperkiem 300g, potrawka z wołowiny w sosie chrzanowym 100g (pręga, chrzan otarty (korzeń chrzanu, woda, olej rzepakowy, cukier, sól, mleko w proszku, przyprawy), marchewka gotowana z fasolką szparagową 100g (marchewka, fasolka szparagowa zielona, woda, masło (tłuszcz, śmietanka), mąka pszenna, przyprawy), kompot owocowy 250ml (woda, owoce leśne mrożone (jeżyna, truskawka, czarna porzeczkowa, żurawina, malina), cukier 5g) |
Podwieczorek | Pieczywo pszenne 30g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83% ), wędlina 40g (mięso wieprzowe, białko sojowe, białko zwierzęce, przyprawy), papryka/rzodkiewka/ogórek zielony/pomidor 50g, herbata o smaku pigwy i truskawki z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa o smaku pigwy i truskawki (dzika róża, hibiskus, truskawka, pigwa), cukier 5g |
Data |
|
20.06.2024 r czwartek Śniadanie | pieczywo pszenne 60g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83%), wędlina 40g (mięso wieprzowe, białko sojowe, białko zwierzęce, przyprawy), papryka czerwona/żółta 50g, herbata malinowa z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa o smaku malin (malina, dzika róża, hibiskus), cukier 5g) żłobek - płatki ryżowe na mleku 180ml ( mleko, płatki ryżowe) |
II śniadanie | jabłko 100g |
Obiad | zupa barszcz ukraiński z ziemniakami 250ml (woda, wywar drobiowo-jarzynowy, mięso drobiowe por, marchew, pietruszka, seler, burak czerwony, kapusta biała, fasolka szparagowa, ziemniaki, przyprawy), kluski leniwe z cynamonem, cukrem (twaróg (śmietanka, kultury bakterii fermentacji mlekowej) , mąka pszenna, jaja kurze, cynamon, masło (tłuszcz, śmietanka), kompot porzeczkowy 250 ml (woda, porzeczki czarne mrożone, cukier 5g) |
Podwieczorek
| biszkopt (mąka pszenna 43,8%, cukier, jaja 27,6%, syrop glukozowo-fruktozowy, skrobia ziemniaczana, olej rzepakowy, sól, substancja spulchniająca (węglany amonu), aromat, emulgator (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), barwnik (karoteny); może zawierać mleko i orzechy), kefir z truskawkami 150ml (mleko, żywe kultury bakterii oraz L. acidophilus i Bifidobacterium lactis, truskawki) |
Data |
|
21.06.2024 r piątek Śniadanie | Pieczywo pszenno/żytnie 60g masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83% ), serek wiejski 50g (mleko pasteryzowane, kultury bakterii fermentacji mlekowej) 50g, rzodkiewka/ogórek zielony/ pomidor/szczypiorek, herbata porzeczkowa z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa o smaku porzeczki (dzika róża, hibiskus, czarna porzeczka), cukier 5g żłobek - płatki kukurydziane na mleku 180 ml (mleko, płatki kukurydziane (grys kukurydziany (99,9%), cukier, sól, glukoza, cukier brązowy, syrop cukru inwertowanego, melasa cukru trzcinowego, regulator kwasowości (fosforany sodu), substancje wzbogacające: witaminy [niacyna (B3), kwas pantotenowy (B5), ryboflawina (B2), witamina B6, kwas foliowy (B9)], % - odnosi się do zawartości składnika w całym produkcie. Może zawierać orzeszki ziemne i orzechy) |
II śniadanie | gruszka 100g |
Obiad | Zupa pomidorowa z ryżem zabielana 250ml (woda, ryż, koncentrat pomidorowy ( pomidory, przyprawy), wywar z drobiowo-jarzynowy (mięso z kurczaka, marchew, por, natka pietruszki, pietruszka, seler), śmietana 18% (śmietanka, żywe kultury bakterii mlekowych, zawartość tłuszczu 18% ), przyprawy), ziemniaki z koperkiem 100g, filet z ryby smażony w cieście naleśnikowym 60g (filet z miruny, jaja, mąka pszenna, olej rzepakowy), kapusta biała gotowana 100g (kapusta biała, cukier, mąka pszenna, przyprawy), kompot owocowy 250ml (woda, owoce leśne mrożone (jeżyna, truskawka, czarna porzeczkowa, żurawina, malina), cukier 5g) |
Podwieczorek | budyń z kaszy manny z musem truskawkowym (mleko, kasza pszenna manna, truskawki mrożone, cukier, przyprawy), herbata wiśniowa z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa o smaku wiśni (dzika róża, hibiskus, wiśnie), cukier 5g) |