Jadłospis
Jadłospis 02 października – 06 października 2023
Data |
|
02.10.2023 r poniedziałek Śniadanie | pieczywo pszenno/żytnie 60g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83%), wędlina 40g (mięso wieprzowe, białko sojowe, białko zwierzęce, przyprawy), ogórek zielony/papryka, herbata malinowa z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa o smaku malin (malina, dzika róża, hibiskus), cukier) żłobek - kasza manna na mleku 180 ml (mleko, kasza manna, cukier) |
II śniadanie | banan |
Obiad | Zupa jarzynowa z ziemniakami 250ml (woda, kalafior, brokuł, kapusta biała, fasolka szparagowa żółta/zielona, ziemniaki,wywar drobiowo-jarzynowy (mięso drobiowe, marchew, seler, por, pietruszka, natka pietruszki, ziemniaki, mąka pszenna, przyprawy), makaron z serem, 100g (woda, (mąka pszenna), twaróg (mleko pasteryzowane, kultury bakterii fermentacji mlekowej) sól, cukier, cynamon), kompot owocowy 250ml (woda, owoce leśne mrożone (jeżyna, truskawka, czarna porzeczkowa, żurawina, malina), cukier) |
Podwieczorek
| pieczywo pszenne 60g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83% ), pasta z jaj i sera żółtego, (jaja, ser żółty 20g (mleko pasteryzowane, sól, stabilizator: chlorek wapnia, kultury bakterii kwasu mlekowego, podpuszczka mikrobiologiczna, barwnik: karoteny, zawartość tłuszczu 26%), rzodkiewka/szczypiorek, herbata o smaku pigwy i truskawki z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa o smaku pigwy i truskawki (dzika róża, hibiskus, truskawka, pigwa), cukier |
Data |
|
03.10.2023 r wtorek Śniadanie | Chałka pszenna 30g , masło 10g , (śmietanka, zawartość tłuszczu 83% ), serek homogenizowany 50g (twaróg odtłuszczony z mleka, śmietanka, woda, cukier, skrobia modyfikowana, syrop glukozowo-fruktozowy, naturalny aromat waniliowy z innymi naturalnymi aromatami, żelatyna), kakao na mleku 150ml (mleko, kakao, cukier) |
II śniadanie | winogrono, żłobek – jabłko/gruszka/banan |
Obiad | zupa krupnik ryżu 250ml (woda, ryż, wywar mięsno-jarzynowy (mięso z kurczaka, marchew, por, pietruszka, seler), przyprawy, natka pietruszki, koperek, ziemniaki z koperkiem 300g, kotlet mielony 60g (łopatka b/k, jaja, bułka (mąka pszenna), olej rzepakowy, przyprawy), mizeria 100g (ogórek zielony, jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych, przyprawy), kompot z wiśni 250ml (woda, wiśnie mrożone, cukier) |
Podwieczorek | Pieczywo pszenne 30g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83% ), wędlina 40g (mięso wieprzowe, białko sojowe, białko zwierzęce, przyprawy), ogórek kiszony 50g, (ogórki, woda, przyprawy – gorczyca, czosnek, koper), herbata owocowa z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa z owoców leśnych ( dzika róża, hibiskus, malina, jeżyna, jagoda), cukier) |
Data |
|
04.10.2023 r środa Śniadanie | Pieczywo pszenno/żytnie 60g masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83% ), twarożek 50g (twaróg „jogo” (mleko pasteryzowane, kultury bakterii fermentacji mlekowej), jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych), rzodkiewka/szczypiorek/ogórek zielony 50g, herbata owocowa z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa z owoców leśnych ( dzika róża, hibiskus, malina, jeżyna, jagoda), cukier) żłobek - płatki ryżowe na mleku 180ml ( mleko, płatki ryżowe, cukier) |
II śniadanie | Jabłko |
Obiad | Zupa z soczewicy czerwonej z ziemniakami 250 ml (woda, soczewica czerwona, ziemniaki, wywar drobiowo-jarzynowy (mięso z kurczaka/antrykot, marchew, por, cebula, pietruszka, seler), przyprawy, natka pietruszki), kasza jęczmienna 35g (woda, kasza jęczmienna, sól), gulasz wieprzowy 100g (łopatka b/k, cebula, mąka pszenna, olej rzepakowy, przyprawy), surówka z czerwonej kapusty i jabłka 100g ( kapusta czerwona, jabłko, cebula, olej rzepakowy, przyprawy), kompot porzeczkowy 250 ml (woda, porzeczki czarne mrożone, cukier) |
Podwieczorek | Ciastko maślane z marmoladą (jaja, mąka pszenna, marmolada, cukier), kefir z truskawkami 150ml (mleko, żywe kultury bakterii oraz L. acidophilus i Bifidobacterium lactis, truskawki mrożone) |
Data |
|
05.10.2023 r czwartek Śniadanie | pieczywo pszenne 60g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83%), masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83% ), jajko gotowane 50g, szczypiorek/rzodkiewka/ogórek zielony/pomidor 50g, płatki cheerios na mleku – 250 ml (mleko, mąka owsiana pełnoziarnista (27,2%), mąka pszenna pełnoziarnista (27,1%), cukier, mąka jęczmienna pełnoziarnista (15,7%), skrobia pszenna, miód (3%), mąka kukurydziana pełnoziarnista (2%), mąka ryżowa pełnoziarnista (2%), syrop cukru inwertowanego, substancja wzbogacająca (składnik mineralny: wapń), sól, melasa, aromat naturalny, przeciwutleniacz (mieszanka tokoferoli), substancje wzbogacające (składnik mineralny: żelazo, witaminy: C, B3, B5, B6, B2, B9, D).Może zawierać mleko, orzeszki ziemne i orzechy. żłobek - płatki kukurydziane na mleku 180 ml (mleko, płatki kukurydziane (grys kukurydziany (99,9%), cukier, sól, glukoza, cukier brązowy, syrop cukru inwertowanego, melasa cukru trzcinowego, regulator kwasowości (fosforany sodu), substancje wzbogacające: witaminy [niacyna (B3), kwas pantotenowy (B5), ryboflawina (B2), witamina B6, kwas foliowy (B9)], % - odnosi się do zawartości składnika w całym produkcie. Może zawierać orzeszki ziemne i orzechy) |
II śniadanie | Arbuz, żłobek – banan |
Obiad | Zupa pomidorowa z makaronem zabielana 250ml (woda, makaron (jaja, mąka pszenna), koncentrat pomidorowy ( pomidory, przyprawy), wywar z drobiowo-jarzynowy (mięso z kurczaka, marchew, por, natka pietruszki, pietruszka, seler), śmietana 18% (śmietanka, żywe kultury bakterii mlekowych, zawartość tłuszczu 18% ), przyprawy), ziemniaki z koperkiem 300g, udziec drobiowy pieczony 70g (udziec drobiowy, olej rzepakowy, przyprawy), fasolka zielona/żółta gotowana, kompot owocowy 250ml (woda, owoce leśne mrożone (jeżyna, truskawka, czarna porzeczkowa, żurawina, malina), cukier) |
Podwieczorek | pieczywo pszenne 60g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83%), ser żółty 20g (mleko pasteryzowane, sól, stabilizator: chlorek wapnia, kultury bakterii kwasu mlekowego, podpuszczka mikrobiologiczna, barwnik: karoteny, zawartość tłuszczu 26%),, ogórek zielony/pomidor/rzodkiewka 50g, herbata porzeczkowa z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa o smaku porzeczki (dzika róża, hibiskus, czarna porzeczka), cukier |
Data |
|
06.10.2023 r piątek Śniadanie
| pieczywo pszenno/żytnie 60g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83%), serek almette (ser twarogowy, odtłuszczone mleko w proszku, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy), pomidor/ogórek zielony/rzodkiewka 50g, herbata o smaku pigwy i truskawki z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa o smaku pigwy i truskawki (dzika róża, hibiskus, truskawka, pigwa), cukier żłobek - płatki jaglane na mleku 180ml ( mleko, płatki jaglane, cukier) |
II śniadanie | Gruszka |
Obiad | Zupa manna na rosole/wywarze z jarzyn 250ml (woda, wywar drobiow-jarzynowy (kura rosołowa, marchew, seler, pietruszka, natka pietruszki, por, kasza pszenna manna, przyprawy), ziemniaki z koperkiem 300g, filet z ryby smażony w cieście naleśnikowym 60g (filet z miruny, jaja, mąka pszenna, olej rzepakowy), surówka z sałaty lodowej, pomidora, rzodkiewki, ogórka zielonego, szczypioru, jogurtu naturalnego (mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych) 100g, kompot z wiśni 250ml (woda, wiśnie mrożone, cukier) |
Podwieczorek | Bułka maślana pszenna 60g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83%), miód 12g, herbata owocowa z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa z owoców leśnych ( dzika róża, hibiskus, malina, jeżyna, jagoda), cukier) |