Jadłospis
Jadłospis 16 wrzesień – 20 wrzesień 2024
Data |
|
16.09.2024 r poniedziałek Śniadanie
| pieczywo pszenno/żytnie 60g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83%), serek „twój smak” (mleko pasteryzowane i śmietana), sól, białka mleka), ogórek zielony/rzodkiewka/pomidor 50g, kawa zbożowa na mleku 150ml (mleko, kawa zbożowa (jęczmień, żyto, cykoria, burak cukrowy), cukier) żłobek: płatki jaglane na mleku 180ml ( mleko, płatki jaglane) |
II śniadanie | arbuz 100g |
Obiad | Zupa kapuśniak ze słodkiej kapusty z ziemniakami 250ml (woda, kapusta biała, wywar drobiowo-jarzynowy (mięso drobiowe, marchew, seler, por, pietruszka, natka pietruszki, ziemniaki, mąka pszenna, przyprawy), makaron 45g (woda, makaron (mąka pszenna)), filet drobiowy w sosie curry 100g (filet drobiowy, curry, mąka pszenna, jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych), marchewka mini/fasolka szparagowa gotowana na parze 100g, kompot owocowy 250ml (woda, owoce leśne mrożone (jeżyna, truskawka, czarna porzeczkowa, żurawina, malina), cukier 10g) |
Podwieczorek | pieczywo pszenne 60g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83%), miód 20g, herbata malinowa z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa o smaku malin (malina, dzika róża, hibiskus), cukier) |
Data |
|
17.09.2024 r wtorek Śniadanie | Chałka pszenna 30g, masło 10g , (śmietanka, zawartość tłuszczu 83% ), serek homogenizowany 50g (twaróg odtłuszczony z mleka, śmietanka, woda, cukier, skrobia modyfikowana, syrop glukozowo-fruktozowy, naturalny aromat waniliowy z innymi naturalnymi aromatami, żelatyna), kakao na mleku 150ml (mleko, kakao, cukier 10g) |
II śniadanie | Jabłko 100g |
Obiad | Zupa zacierka na rosole 250 ml (woda, wywar drobiowo– jarzynowy (kura rosołowa, marchew, seler, pietruszka, por, natka pietruszki, mąka pszenna, jaja, przyprawy), ziemniaki z koperkiem 300g, pieczeń z mięsa wieprzowego w sosie własnym 100g (łopatka b/k, cebula, mąka pszenna, olej rzepakowy, przyprawy), surówka z sałaty lodowej, pomidora, rzodkiewki, ogórka zielonego, szczypioru, jogurtu naturalnego (mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych) 100g, kompot z wiśni 250ml (woda, wiśnie mrożone, cukier 10g) |
Podwieczorek | Pieczywo pszenne 30g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83% ), wędlina 40g (mięso wieprzowe, białko sojowe, białko zwierzęce, przyprawy), szczypiorek/rzodkiewka/ogórek zielony/pomidor 50g, herbata porzeczkowa z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa o smaku porzeczki (dzika róża, hibiskus, czarna porzeczka), cukier 5g |
Data |
|
18.09.2024 r środa Śniadanie | pieczywo pszenno/żytnie 60g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83%), wędlina 40g (mięso wieprzowe, białko sojowe, białko zwierzęce, przyprawy), papryka czerwona/żółta 50g, herbata owocowa z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa z owoców leśnych ( dzika róża, hibiskus, malina, jeżyna, jagoda), cukier 5g) żłobek - płatki owsiane na mleku 180ml (mleko, płatki owsiane) |
II śniadanie | banan 100g |
Obiad | zupa barszcz ukraiński z ziemniakami 250ml (woda, wywar drobiowo-jarzynowy, mięso drobiowe por, marchew, pietruszka, seler, burak czerwony, kapusta biała, fasolka szparagowa, ziemniaki, przyprawy), kluski leniwe z cynamonem, cukrem (twaróg (śmietanka, kultury bakterii fermentacji mlekowej), mąka pszenna, jaja kurze, cynamon, masło (tłuszcz, śmietanka), kompot porzeczkowy 250 ml (woda, porzeczki czarne mrożone, cukier 5g) |
Podwieczorek
| pieczywo pszenne 60g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83% ), ser żółty 20g, (mleko pasteryzowane, sól, stabilizator: chlorek wapnia, kultury bakterii kwasu mlekowego, podpuszczka mikrobiologiczna, barwnik: karoteny, zawartość tłuszczu 26%), rzodkiewka/pomidor/ogórek zielony 50g, herbata o smaku pigwy i truskawki z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa o smaku pigwy i truskawki (dzika róża, hibiskus, truskawka, pigwa), cukier 5g |
Data |
|
19.09.2024 r czwartek Śniadanie | Pieczywo pszenno/żytnie 60g masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83% ), pasta z jaj 20g (jaja,jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych)), szczypiorek/rzodkiewka/ogórek zielony/pomidor 50g, płatki kukurydziane na mleku 180 ml (mleko, płatki kukurydziane (grys kukurydziany (99,9%), cukier, sól, glukoza, cukier brązowy, syrop cukru inwertowanego, melasa cukru trzcinowego, regulator kwasowości (fosforany sodu), substancje wzbogacające: witaminy [niacyna (B3), kwas pantotenowy (B5), ryboflawina (B2), witamina B6, kwas foliowy (B9)], % - odnosi się do zawartości składnika w całym produkcie. Może zawierać orzeszki ziemne i orzechy) |
II śniadanie | śliwka |
Obiad | Zupa neapolitańska z makaronem zabielana 250ml (woda, makaron (jaja, mąka pszenna), ser żółty (mleko, tłuszcz, kultury bakterii mlekowych, sól), wywar z drobiowo-jarzynowy (mięso z kurczaka, marchew, por, natka pietruszki, pietruszka, seler), śmietana 18% (śmietanka, żywe kultury bakterii mlekowych, zawartość tłuszczu 18% ), przyprawy), kasza jęczmienna 35g (woda, kasza jęczmienna, sól), gulasz wieprzowy duszony 100g (łopatka b/k, cebula, mąka pszenna, olej rzepakowy, przyprawy), sałatka z ogórka kiszonego 100g (ogórki kiszone (ogórki, woda, przyprawy – gorczyca, czosnek, koper), marchew, cebula, olej rzepakowy), kompot owocowy 250ml (woda, owoce leśne mrożone (jeżyna, truskawka, czarna porzeczkowa, żurawina, malina), cukier 5g) |
Podwieczorek | pieczywo pszenne 60g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83%), dżem truskawkowy (truskawki (40%), cukier, woda, substancja żelująca - pektyny, substancja zagęszczająca - guma guar, regulator kwasowości - kwas cytrynowy, herbata wiśniowa z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa o smaku wiśni (dzika róża, hibiskus, wiśnie), cukier 5g) |
Data |
|
20.09.2024 r piątek Śniadanie
| pieczywo pszenno/żytnie 60g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83%), twarożek 50g (twaróg „jogo” (mleko pasteryzowane, kultury bakterii fermentacji mlekowej), jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych), rzodkiewka/szczypiorek/ogórek zielony/pomidor 50g, herbata porzeczkowa z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa o smaku porzeczki (dzika róża, hibiskus, czarna porzeczka), cukier żłobek - płatki orkiszowe na mleku 180ml (płatki orkiszowe, mleko) |
II śniadanie | gruszka |
Obiad | Zupa pomidorowa z ryżem zabielana 250ml (woda, ryż, koncentrat pomidorowy ( pomidory, przyprawy), wywar z drobiowo-jarzynowy (mięso z kurczaka, marchew, por, natka pietruszki, pietruszka, seler), śmietana 18% (śmietanka, żywe kultury bakterii mlekowych, zawartość tłuszczu 18% ), przyprawy), ziemniaki z koperkiem 300g, filet z ryby smażony w cieście naleśnikowym 60g (filet z miruny, jaja, mąka pszenna, olej rzepakowy), surówka z selera i jabłka 100g (seler, jabłko jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych), przyprawy, kompot z wiśni 250ml (woda, wiśnie mrożone, cukier) |
Podwieczorek | biszkopt (mąka pszenna 43,8%, cukier, jaja 27,6%, syrop glukozowo-fruktozowy, skrobia ziemniaczana, olej rzepakowy, sól, substancja spulchniająca (węglany amonu), aromat, emulgator (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), barwnik (karoteny); może zawierać mleko i orzechy), kefir z truskawkami 150ml (mleko, żywe kultury bakterii oraz L. acidophilus i Bifidobacterium lactis, truskawki mrożone) |