Jadłospis
Jadłospis 18 listopad – 22 listopad 2024
Data |
|
18.11.2024 r poniedziałek Śniadanie | Pieczywo pszenno/żytnie 60g masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83% ), twarożek 50g (twaróg „jogo” (mleko pasteryzowane, kultury bakterii fermentacji mlekowej), jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych), rzodkiewka/szczypiorek/ogórek zielony/pomidor 50g, herbata owocowa z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa z owoców leśnych ( dzika róża, hibiskus, malina, jeżyna, jagoda), cukier 5g) żłobek - płatki owsiane na mleku 180ml (mleko, płatki owsiane) |
II śniadanie | gruszka100g |
Obiad | Zupa ziemniaczana z ziemniakami zabielana 250ml (woda, ziemniaki, mąka pszenna, śmietana 18% (śmietanka, żywe kultury bakterii mlekowych, zawartość tłuszczu 18% ), wywar mięsno-jarzynowy (mięso drobiowe, marchew, por, natka pietruszki, pietruszka, seler, przyprawy), makaron 45g (woda, makaron (mąka pszenna)), filet drobiowy w sosie curry 100g (filet drobiowy, curry, mąka pszenna, jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych), marchewka z fasolką gotowana 100g, kompot porzeczkowy 250 ml (woda, porzeczki czarne mrożone, cukier 10g) |
Podwieczorek | Pałeczki kukurydziane (Grys kukurydziany 100%.Produkt bezglutenowy), kefir z truskawkami 150ml (mleko, żywe kultury bakterii oraz L. acidophilus i Bifidobacterium lactis, truskawki mrożone) |
Data |
|
19.11.2024 r wtorek Śniadanie | pieczywo pszenne 60g, masło10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83%), masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83% ), jajko gotowane 50g, szczypiorek/rzodkiewka/ogórek zielony/pomidor 50g,płatki nesquik na mleku – 250ml (mleko, mąka pszenna pełnoziarnista (51%), cukier, mąka kukurydziana (17%), syrop glukozowy, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (5,7%), substancja wzbogacająca (składnik mineralny: wapń), sól, aromat naturalny, substancje wzbogacające (składnik mineralny: żelazo; witaminy: B3, B5, B6, B2, B1, B9, D).Może zawierać mleko, orzeszki ziemne i orzechy. Żłobek -płatki kukurydziane na mleku 180 ml (mleko, płatki kukurydziane (grys kukurydziany (99,9%), cukier, sól, glukoza, cukier brązowy, syrop cukru inwertowanego, melasa cukru trzcinowego, regulator kwasowości (fosforany sodu), substancje wzbogacające: witaminy [niacyna (B3), kwas pantotenowy (B5), ryboflawina (B2), witamina B6, kwas foliowy (B9)], % - odnosi się do zawartości składnika w całym produkcie. Może zawierać orzeszki ziemne i orzechy) |
II śniadanie | jabłko |
Obiad | Zupa zacierka na rosole 250 ml (woda, wywar drobiowo– jarzynowy (kura rosołowa, marchew, seler, pietruszka,por, natka pietruszki, mąka pszenna, jaja, przyprawy), ziemniaki z koperkiem 300g, smażone polędwiczki a la schabowe 60g (polędwiczki wieprzowe, jaja, bułka tarta (mąka pszenna), olej rzepakowy), mizeria 100g (ogórek zielony, jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych, przyprawy), kompot owocowy 250ml (woda, owoce leśne mrożone (jeżyna, truskawka, czarna porzeczkowa, żurawina, malina), cukier 5g) |
Podwieczorek | pieczywo pszenne 60g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83%), serek homogenizowany 50g (twaróg odtłuszczony z mleka, śmietanka, woda, cukier, skrobia modyfikowana, syrop glukozowo-fruktozowy, naturalny aromat waniliowy z innymi naturalnymi aromatami, żelatyna), herbata wiśniowa z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa o smaku wiśni (dzika róża, hibiskus, wiśnie), cukier 5g ) |
Data |
|
20.11.2024 r środa Śniadanie | pieczywo pszenno/żytnie 60g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83%), parówka na ciepło (mięso wieprzowe z szynki, sól, przyprawy, ekstrakty z przypraw, naturalne aromaty, glukoza, białko wieprzowe kolagenowe. Możliwa obecność gorczycy, mleka (łącznie z laktozą), selera, soi), ketchup - pomidory (161 g pomidorów zużyto na 100 g produktu), cukier, przeciery z selera (7,3%) i cebuli (6,7%), skrobia modyfikowana kukurydziana, sól, ocet spirytusowy, regulator kwasowości - kwas cytrynowy, przyprawy, herbata malinowa z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa o smaku malin (malina, dzika róża, hibiskus), cukier 5g) żłobek – pieczywo pszenno/żytnie 60g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83%), wędlina 40g (mięso wieprzowe, białko sojowe, białko zwierzęce, przyprawy), pomidor/ogórek zielony, kasza manna na mleku 180 ml (mleko, kasza manna) |
II śniadanie | banan |
Obiad | Zupa brokułowa z ziemniakami 250ml (woda, brokuły, ziemniaki, wywar mięsno-jarzynowy (mięso z kurczaka, marchew, por, natka pietruszki, pietruszka, seler), przyprawy), ryż na sypko 45g (woda, ryż, przyprawy) z polewą jogurtowo-truskawkową 200g (mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych, truskawki mrożone), kompot z wiśni 250ml (woda, wiśnie mrożone, cukier 5g) |
Podwieczorek
| Pieczywo pszenne 60g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83%), pasta z makreli wędzonej i jaj 35g (makrela wędzona, jajo kurze), ogórek kiszony 50g, (ogórki, woda, przyprawy – gorczyca, czosnek, koper), herbata porzeczkowa z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa o smaku porzeczki (dzika róża, hibiskus, czarna porzeczka), cukier 5g żłobek-pieczywo pszenne 60g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83%), pasta z jaj 50g, szczypiorek/rzodkiewka/ogórek zielony/pomidor 50g, herbata porzeczkowa z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa o smaku porzeczki (dzika róża, hibiskus, czarna porzeczka) |
Data |
|
21.11.2024 r czwartek Śniadanie
| pieczywo pszenno/żytnie 60g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83%), serek almette (ser twarogowy, odtłuszczone mleko w proszku, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy), pomidor/ogórek zielony/rzodkiewka 50g, kawa zbożowa na mleku 150ml (mleko, kawa zbożowa (jęczmień, żyto, cykoria, burak cukrowy), cukier 5g) żłobek - płatki jaglane na mleku 180ml ( mleko, płatkijaglane) |
II śniadanie | pomarańcza |
Obiad | Zupa kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami 250ml (woda, kapusta kiszona, wywar drobiowo- jarzynowy (mięso z kurczaka, marchew, seler, por, pietruszka, natka pietruszki, ziemniaki, mąka pszenna, przyprawy), kasza gryczana niepalona 35g (woda, kasza gryczana, sól), gulasz wieprzowy duszony 100g (łopatka b/k, cebula, mąka pszenna, olej rzepakowy, przyprawy), surówka z buraczków i jabłka 100g (buraki czerwone, jabłko, przyprawy, olej rzepakowy), kompot porzeczkowy 250 ml (woda, porzeczki czarne mrożone, cukier 5g) |
Podwieczorek | pieczywo pszenne 60g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83% ), wędlina 40g (mięso wieprzowe, białko sojowe, białko zwierzęce, przyprawy), pomidor/ogórek zielony/papryka czerwona/żółta, herbata o smaku pigwy i truskawki z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa o smaku pigwy i truskawki (dzika róża, hibiskus, truskawka, pigwa), cukier 5g |
Data |
|
22.11.2024 r piątek Śniadanie
| pieczywo pszenno/żytnie 60g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83%), ser żółty 20g (mleko pasteryzowane, sól, stabilizator: chlorek wapnia, kultury bakterii kwasu mlekowego, podpuszczka mikrobiologiczna, barwnik: karoteny, zawartość tłuszczu 26%), pomidor/ogórek zielony/rzodkiewka/szczypiorek, herbata wiśniowa z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa o smaku wiśni (dzika róża, hibiskus, wiśnie), cukier 5g) żłobek - płatki ryżowe na mleku 180ml ( mleko, płatki ryżowe) |
II śniadanie | Jabłko/gruszka |
Obiad | Zupa pomidorowa z makaronem zabielana 250ml (woda, makaron (jaja, mąka pszenna), koncentrat pomidorowy ( pomidory, przyprawy), wywar z drobiowo-jarzynowy (mięso z kurczaka, marchew, por, natka pietruszki, pietruszka, seler), śmietana 18% (śmietanka, żywe kultury bakterii mlekowych, zawartość tłuszczu 18% ), przyprawy), ziemniaki z koperkiem 300g, filet z ryby pieczony 70g (filet z miruny, olej rzepakowy, przyprawy), surówka z selera i jabłka 100g (seler, jabłko jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych), przyprawy, kompot owocowy 250ml (woda, owoce leśne mrożone (jeżyna, truskawka, czarna porzeczkowa, żurawina, malina), cukier 5g) |
Podwieczorek | pieczywo pszenne 60g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83% ), dżem z czarnej porzeczki (czarne porzeczki (35 %), woda, cukier, substancja żelująca – pektyny, substancja zagęszczająca – guma guar, regulator kwasowości – kwas cytrynowy.), kakao na mleku 150ml (mleko, kakao, cukier 5g) |