KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

zajęcia "Wiosenny spacer"

Witamy na dzisiejsze popołudnie mamy dla Państwa dzieci krótkie opowiadanie pt.. "Wiosenny spacer" 

Prosimy rodziców o przeczytanie i krótką rozmowę z dzieckiem na jego temat.

Dziękujemy :)

P.S. Na czas zabawy dzieci proponujemy wiosenną piosenkę

https://www.youtube.com/watch?v=4dJqNSI821E

 

 

Wiosenny spacer
 
Autor: Bożena Forma
 

 

Ania idzie z mamą do parku. Nagle na gałęzi ćwierka wróbel.

- Popatrz jaki wesoły, chyba chce nam coś pokazać - mama wskazuje na małego, szarego ptaszka.

Zatrzymują się obok gęstych krzaków.Wkoło widać jeszcze białe płaty śniegu. Nagle wzrok dziewczynki pada na kolorowe plamy.

- Co to takiego?

- To krokusy.

- Jakie piękne i delikatne - Ania z zaciekawieniem przygląda się fioletowym i żółtym kwiatkom.

Ptaszek pofrunął na gałązki leszczymy.

Szybko ruszyły za nim.

- Jakie śmieszne, żółte kłębuszki - śmieje się Ania delikatnie ujmując zwisający puszek.

 Palce robią się żółte.

- To pyłek leszczynowych kotków.

Tam dalej popatrz, widać wierzbowe bazie.

 Szare i miękkie jak aksamit

Po chwili stają nad brzegiem stawu.

Piękny niebieski dywan tworzą główki niezapominajek.

- Zrobię bukiet dla pani - Ania rusza w kierunku kwiatów.

- Zostaw proszę. Niech wszyscy się nimi cieszą i zobaczą jakie są piękne.

 W wazonie szybko zwiędną i trzeba będzie je wyrzucić - prosi mama.

Dziewczynka zastanawia się przez chwilę.

- Hm, masz rację.

Wróbel świergota wesoło. Chyba cieszy się, że Ania nie zerwała kwiatów. Powoli wracają do domu, przyglądają się pąkom na drzewach. W miejscach, gdzie słonko mocno przygrzewa i śnieg topnieje, pojawia się zielona trawa. Mama tłumaczy Ani.

- Niedługo pojawią się pierwsze listki. Ptaki wrócą z ciepłych krajów i zaczną budować sobie gniazda.

Dni są coraz dłuższe i słońce mocniej grzeje. Wszyscy cieszą się, że nastała wreszcie wiosna.