KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Opowiadanie

Powitanie wiosny

Wiosna ostrożnie rozgląda się po świecie,
Czy też nie wrócą mrozy i zamiecie ?
Czy już może wiosna w świat wyruszyć ?
Trzeba złą zimę dzisiaj wyrzucić.
Marzanna to symbol zimy,
Która całą przyrodę, ziemię, rzeki i drzewa skuwa lodem…
Ludzie tęskniąc do ciepła, chcąc się słońcem cieszyć.
Przyjście wiosny, jak mogli, pragnęli przyśpieszyć
Więc, gdy ziemia tajała, gdy spływały lody
Srogą Zimę- Marzannę wrzucali do wody
Stąd się bierze początek panowie i panny
Piękny zwyczaj ludowy topienia Marzanny.
Za chwilę drogie dzieci ruszymy gromadą, wesołym pochodem
Poniesiemy Marzannę nad błękitną wodę
Radować się będą drzewa, weselić się będą domy
Gdy poniesiemy Marzannę chochola ze słomy
Wrzucimy do wody niedobrą boginię niech prędko do morza zła zima odpłynie.